ΑΘΗΝΑ
04:00
|
25.05.2024
Μελανό σημείο της νέας προέδρου η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η αντίθεσή της στην άμβλωση .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο εξέλεξε πριν από λίγο τον διάδοχο του θανόντος Νταβίντ Σασόλι, με την ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μετσόλα, να κερδίζει την θέση, καθώς ήταν και το φαβορί.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια – μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν. Είναι επίσης και η νεότερη, καθώς σήμερα κλείνει σήμερα τα 43 της χρόνια.

Η Μαλτέζα πολιτικός συγκέντρωσε τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, από τον πρώτο γύρο ξεπερνώντας την «Αχίλλειος πτέρνα» της, την μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα την αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κάποιοι κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ασχολήθηκε με την πολιτική στη διάρκεια της φοίτησής της στο πανεπιστήμιο. «Ασχολήθηκα για πρώτη φορά ως φοιτήτρια στην πανεπιστημιούπολη – όπου τέθηκε μια πολύ θεμελιώδης ερώτηση: Θέλεις ότι η χώρα σας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή πρέπει να μείνει εκτός;», λέει η ίδια. Τάχθηκε με την πλευρά που ήταν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2003, η πατρίδα της, η Μάλτα, επέλεξε να ενταχτεί την ΕΕ, με ισχνή πλειοψηφία.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι παιδί της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα – τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας – πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Το 2013 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο : «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μετσόλα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης, θεωρείται έξυπνη και με αυτοπεποίθηση. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων. Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μέτσολα διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση.

Η συνέντευξη Τύπου της νέας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με πληροφορίες από Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημη επίσκεψη ξεκινά στην Ελλάδα η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας

Πιο κοντά σε συμφωνία Τουρκία-Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

Ξεπέρασαν τους 38.857 οι νεκροί στη Γάζα…

Εκπλήξεις φυλά για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ, λέει ο Νασράλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα