ΑΘΗΝΑ
21:03
|
26.04.2024
Πέθανε σαν σήμερα πριν 38 χρόνια, ανήμερα των γενεθλίων του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε δύο αναμνηστικές πλάκες στη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στην οδό Παύλου Μελά, όπου λειτούργησε το θρυλικό «Ουζερί Τσιτσάνης» και το υπόγειο σπίτι όπου έζησε ο Έλληνας συνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού και ίσως από τους σημαντικότερους μουσικούς υμνητές της πόλης.

Οι αναμνηστικές πλάκες τοποθετήθηκαν σήμερα παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, σε μια συμβολική απόδοση τιμής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 107 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και 38 από τον θάνατό του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, στις 18 Ιανουαρίου 1915 και άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, στις 18 Ιανουαρίου 1984.

Στην οδό Παύλου Μελά και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό 22, λειτουργούσε το θρυλικό ουζερί, ενώ στον ίδιο δρόμο, ακριβώς απέναντι στο διατηρητέο, ο Βασίλης Τσιτσάνης έζησε σ’ ένα υπόγειο με τη γυναίκα του Ζωή Σαμαρά, από το 1942 έως το 1946, κι έγραψε ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως το «Συννεφιασμένη Κυριακή».

«Η Θεσσαλονίκη αποτίει φόρο τιμής και εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στον συνθέτη. Ο Δήμος, όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα θα μνημονεύει και θα τιμά μεγάλους συνθέτες, μεγάλους λόγιους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Πρόσθεσε δε, ότι η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού προετοιμάζει διήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με ρεμπέτικες κομπανίες και σχήματα της πόλης, ενώ η Γ’ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο «Βραδιά Τσιτσάνη» στην ομώνυμη πλατεία της Άνω Πόλης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την ορχήστρα «Παρέα του Τσιτσάνη», μέλη της οποίας εξέφρασαν την συγκίνησή τους προς τον δήμαρχο για την τιμή στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα