ΑΘΗΝΑ
07:34
|
17.05.2024
Τέσσερις υποψήφιοι για το αξίωμα. Φαβορί η Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ανακοινώθηκαν χθες επισήμως οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Μαλτέζα α΄ αντιπρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναμένεται να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι καθώς έχει τη στήριξη τόσο του ΕΛΚ όσο και της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του Renew.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Πέντρο Σίλβα Περέιρα, στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης για τον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, υποψήφιοι για τη θέση είναι οι Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Mάλτα),  Άλις Μπα Κούνκε  (Πράσινοι, Σουηδία), Κοσμά Ζλοτόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία) και Σίρα Ρέγο (Αριστερά, Ισπανία).

Οι τέσσερες υποψήφιοι θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες σήμερα Τρίτη στις 10.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 έως τις 11.15, και το αποτέλεσμα του θα ανακοινωθεί στις 12.00.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι τέσσερις υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στις 10 το πρωί της Τρίτης (ώρα Κύπρου και Ελλάδας, 9 το πρωί τοπική ώρα) ενώπιον της ολομέλειας, με την πρώτη ψηφοφορία να πραγματοποιείται μεταξύ 10:30 και 11:15. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αναμένεται στις 12 ώρα Κύπρου και Ελλάδας

Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, τα αποτελέσματα του αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14:00 το απόγευμα ώρα Κύπρου, αν υπάρξει τρίτος γύρος στις 17:00 και αν χρειαστεί και τέταρτος γύρος στις 19:30. Τέταρτος γύρος πραγματοποιείται μόνο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στον τρίτο γύρο, και μόνο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Για τους πρώτους τρεις γύρους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (353 από τους 705 ευρωβουλευτές εφόσον ψηφίσουν όλοι), ενώ στον τέταρτο γύρο απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Ο νέος ή η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου που θα ακολουθήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα