ΑΘΗΝΑ
10:07
|
05.11.2024
Oι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» λένε ότι οι εξαιρετικά πλούσιοι δεν αναγκάζονται να πληρώσουν το μερίδιό τους για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα περισσότερων από 100 δισεκατομμυριούχων και εκατομμυριούχων απηύθυνε έκκληση προς τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες που συνεδριάζουν διαδικτυακά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «κάντε μας να πληρώσουμε περισσότερους φόρους».

Η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» είπε ότι οι εξαιρετικά πλούσιοι δεν αναγκάζονταν επί του παρόντος να πληρώσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πραγματικά τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο ελάχιστοι, αν όχι κανείς, από εμάς μπορεί να πει ειλικρινά ότι πληρώνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στους φόρους», ανέφεραν οι υπογράφοντες σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε με αφορμή το «εικονικό Νταβός» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου.

Παρόλο που περισσότερες από 130 χώρες κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώνουν πλέον μέσω ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 15%, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο για αυτές να φοροδιαφύγουν, οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» είπαν ότι οι πλούσιοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερα.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Disney Αμπιγκαίηλ Ντίσνεϋ, αλλά και του επιχειρηματία Νικ Χάναουερ, χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις απέναντι στους συμμετέχοντες στο Νταβός που συγκλήθηκαν για μια εβδομάδα διαδικτυακών επαφών και συνομιλιών: «Δεν θα βρείτε την απάντηση σε ένα ιδιωτικό φόρουμ… είστε μέρος του προβλήματος».

Στις περισσότερες χώρες, εκτός από ελάχιστες στην Ευρώπη και ορισμένες στη Λατινική Αμερική, οι πλούσιοι δεν χρειάζεται να πληρώνουν ετήσιους φόρους για περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, μετοχές ή έργα τέχνης, επειδή φορολογούνται μόνο όταν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο πωλείται.

Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που διεξήχθη από τους «Πατριώτες Εκατομμυριούχους» και την ερευνητική οργάνωση Oxfam, ένας προοδευτικός φόρος περιουσίας που θα ξεκινά από 2% για όσους έχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια και θα ανεβαίνει στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά φτάνουν έτσι ώστε παγκόσμια να βγουν εκτός του φάσματος της φτώχειας 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και να εγγυηθεί η υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία ατόμων που ζουν σε φτωχά κράτη.     

Η Παγκόσμια Τράπεζα το 2021 δημοσίευσε ένα άρθρο που προέτρεπε τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής φόρου περιουσίας για να βοηθήσουν στη μείωση της ανισότητας, στην αναπλήρωση των κρατικών ταμείων που εξαντλήθηκαν από τα προγράμματα βοήθειας για τον COVID-19 και στην ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής και εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, εκτός της Αργεντινής και της Κολομβίας, δεν έχουν ξεκινήσει νέα προγράμματα φορολόγησης περιουσίας μετά από την έναρξη της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: Thewire.in

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα