ΑΘΗΝΑ
02:00
|
29.06.2024
Καλεί όλες τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των μουσουλμανικών χωρών, να «αρχίσουν να αναγνωρίζουν» τη διοίκηση των Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μουλά Χασάν Αχούντ, στην πρώτη του μεγάλη δημόσια εμφάνιση απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάλεσε τις διεθνείς κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν επίσημα τη διοίκηση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Οι ξένες δυνάμεις έχουν σταθεί έως τώρα απρόθυμα στο ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν την διοίκηση των Ταλιμπάν, ενώ δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν παγώσει αφγανικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και διέκοψαν την αναπτυξιακή χρηματοδότηση που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.

Ο Αχούντ και άλλοι αξιωματούχοι της διοίκησης των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, απηύθυναν έκκληση για χαλάρωση των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χώρα, χρήματα στη χώρα, κατηγορώντας το πάγωμα των κεφαλαίων για την αυξανόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει το Αφγανιστάν.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα, αλλά αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η κατάσταση είναι η υλοποίηση έργων υποδομής», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμίρ Χαν Μουτακί.

Η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια , η οποία έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών και την παράκαμψη των επίσημων καναλιών, αλλά το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια κρίση ρευστότητας και η οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση την ώρα που εκατομμύρια βυθισμένοι στη φτώχεια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σκληρό χειμώνα. Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας – αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς μίλησε επίσης στην συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η οικονομική κρίση στη χώρα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις χώρες. «Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να αναζωογονήσουν την οικονομία του Αφγανιστάν και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πούτιν δεν ξενύχτησε για να δει το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν

Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παραλληλίζει ο Πολωνός ΥΠΕΞ τον Μπάιντεν απέναντι στον Τραμπ

Βολές υπουργείου Εξωτερικών κατά Βόρειας Μακεδονίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα