Πρόταση για την εκλογή του επόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και όχι από τους συνέδρους του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα κατέθεσε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο δέσμης προτάσεων που παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που άρχισε νωρίς το απόγευμα.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει να θεσπιστεί ανώτατο όριο θητείας στα όργανα (3 θητείες ή 12 χρόνια σε Βουλή, Ευρωβουλή και Κεντρική Επιτροπή) και απόλυτη ισότητα 50%-50 ανδρών και γυναικών. Επίσης προτείνεται να θεσπιστεί σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου διαβούλευσης και ψηφοφορίας.
Σε άλλο σημείο προτείνει ψηφιοποίηση της διαδικασίας ένταξης ενός πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ με συμπλήρωση αίτησης στην πλατφόρμα iSyriza.gr.
Στόχος των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα» με στόχο την ανάληψη νέας διακυβέρνησης.
Στα χνάρια Παπανδρέου και Μητσοτάκη
Η πρόταση για άμεση εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και της Κ.Ε. πατά στα χνάρια της διαδικασίας που εγκαινίασε το 2004 στο τότε ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολούθησε στη συνέχεια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ν.Δ.
Μολονότι είναι αναμενόμενες κάποιες αντιδράσεις από την μία πτέρυγα στελεχών, η πρόταση Τσίπρα για άμεση εκλογή της ηγεσίας και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πολύ πιθανό να εγκριθεί.
Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου.