ΑΘΗΝΑ
06:15
|
26.04.2024
Στενότερες «μακροπρόθεσμες και στρατηγικές» διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία επιδιώκει ο Ιρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο 20ετούς συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας παρουσίασε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρωσία μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιούνιο.

Iranian, Russian presidents meet in Moscow

«Παραδώσαμε στους Ρώσους εταίρους ένα έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας που μπορεί να καθορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον για την επόμενη 20ετία» τόνισε ο Ιρανός ηγέτης, που εκτίμησε πως το σημερινό επίπεδο εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ρωσίας «δεν είναι ικανοποιητικό».

Επισήμανε ακόμη την «πολύ καλή εμπειρία συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας στην καταπολέμηση τρομοκρατίας στη Σιβηρία» τονίζοντας πως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και σε άλλους τομείς, όπως αυτοί της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού, των επιστημών, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης και των στρατιωτικών σχέσεων αλλά και του διαστήματος.

 Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία του για στενότερες «μακροπρόθεσμες και στρατηγικές» διμερείς σχέσεις, με πρότυπο 25ετή συμφωνία στρατηγικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ Κίνας και Ιράν.

O Iρανός πρόεδρος ξεκίνησε την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία νωρίς το πρωί φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας.

O Ρώσος πρόεδρος εξήρε τη διμερή συνεργασία στη Συρία τονίζοντας πως «βοήθησε τη συριακή κυβέρνηση να ξεπεράσει τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στην αρχή της συνάντησής τους ο Πούτιν είπε ακόμη στον Ιρανό πρόεδρο πως θα ήθελε να συζητήσουν τις κοινές τους ανησυχίες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα