ΑΘΗΝΑ
16:23
|
24.04.2024
Η πρώην γερουσιαστής, όμηρος για 6 χρόνια των ανταρτών της FARC, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην γερουσιαστής της Κολομβίας, Ίνγκριντ Μπετανκούρ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, 20 χρόνια μετά την ομηρία της από τα μέλη της μαρξιστικής ανταρτικής οργάνωσης «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC).

Η γαλλοκολομβιανή πολιτικός απήχθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας το 2002 και η ομηρία της είχε διαρκέσει έξι χρόνια.

Δεσμεύτηκε να πατάξει τη διαφθορά και τη φτώχεια αν εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. «Σήμερα είμαι εδώ για να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα», δήλωσε η Ίνγκριντ Μπετανκούρ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στην πρωτεύουσα Μπογκοτά της Κολομβίας. Πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να αγωνιστώ για τα δικαιώματα των 51 εκατομμυρίων Κολομβιανών που διψούν για δικαιοσύνη ζώντας σε ένα σύστημα που ανταμείβει εγκληματίες».  

Η κεντρώα Μπετανκούρ μπαίνει στην προεδρική κούρσα απέναντι σε μια πλειάδα αντιπάλων. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις επικείμενες εκλογές της Κολομβίας. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Γκουστάβο Πέτρο, ο κεντροαριστερός πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά και πρώην μέλος της οργάνωσης ανταρτών, M-19. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας βλέπει τον Γκουστάβο Πέτρο ως διάδοχο του κεντροδεξιού Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν μπορεί από το Σύνταγμα να ανανεώσει τη θητεία του. Εξάλλου, όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την έκδηλη δυσαρέσκεια του λαού για την προεδρία του Ντούκε.

Με την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία του 2016 αποκαταστάθηκε η ειρήνη στην Κολομβία μετά από μια εμφύλια διαμάχη, που διήρκησε 50 χρόνια. Η FARC μετατράπηκε από ανταρτική οργάνωση σε νόμιμο πολιτικό κόμμα. Πέρσι τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ απέσυραν τη FARC από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όμως δεν άλλαξαν στάση όσον αφορά τις δικαστικές διώξεις σε βάρος πρώην στελεχών της.

Παρά τη διεθνή αναγνώρισή της, η Μπετανκούρ επέλεξε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ τα χρόνια μετά τη διάσωσή της το 2008 από τις κολομβιανές στρατιωτικές δυνάμεις. Μπροστά της έχει μια δύσκολη μάχη για να λάβει το προεδρικό χρίσμα του κεντρώου συνασπισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κόμμα της, «Πράσινο Οξυγόνο» .Οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο μήνες και η Ίνγκριντ Μπετανκούρ αναμένεται να εμφανιστεί ως μια υποψήφια συμφιλίωσης σε μια χώρα όπου περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στην κυβέρνηση ως θύματα συγκρούσεων. « Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν αγωνίζομαι για να ξεχάσω. Νομίζω ότι ίσως τρέχω για να καλύψω τον χρόνο που έχασα. Γι’ αυτό μου αρέσει η έντονη ζωή. Προσπαθώ να αξιοποιήσω κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή αυτής της ζωής», είχε δηλώσει προ ετών για την ομηρία της.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα