ΑΘΗΝΑ
10:21
|
03.05.2024
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνες, με διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μπορεί με «μεγάλη ευκολία» να «κολλήσει» πάνω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για σύσφιξη της πολιτικής της, εκτίμησαν ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ αποφάσισε ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας επιτρέπει μια σταδιακή μείωση του ρυθμού διενέργειας αγορών στοιχείων ενεργητικού τα επόμενα τρίμηνα. 

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ωστόσο δεν ήταν ομόφωνες και τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού, με κάποιους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός τελικά να ξεπεράσει τις προβλέψεις. 

Υπήρξε η προειδοποίηση ότι «ένα σενάριο με τον πληθωρισμό ‘σε υψηλότερο επίπεδο και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια’ δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου. «Για το  2023 και το 2024, ο πληθωρισμός στο βασικό σενάριο ήταν ήδη σχετικά κοντά στο 2% και, με δεδομένους τους ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις, θα μπορούσε με ευκολία να ξεπεράσει το 2%», επισημαίνεται επίσης.

Τα πέντε από τα 25 μέλη του Δ.Σ. διαφώνησαν με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, μια ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα από διαφωνούντες για ένα σώμα που επιδιώκει οι αποφάσεις του να είναι ομόφωνες, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι διαφωνούντες εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον επαναπροσδιορισμό των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) την παράταση των επανεπενδύσεων στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) και την αυξημένη ευελιξία στις αγορές ομολόγων, όπως έδειξαν τα πρακτικά. 

«Τονίστηκε ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να υπογραμμίσει την ετοιμότητα του να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του με τον κατάλληλο τρόπο και σε κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», αναφέρεται επίσης στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι διαφωνίες των αξιωματούχων αφορούν κυρίως το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος υψηλού πληθωρισμού που γνωρίζει η Ευρωζώνη. Τα περισσότερα μέλη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στο 2022, κάτι που επανέλαβε και σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ στο 5% τον Δεκέμβριο, από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πλέον ότι ακόμα και αν το ράλι του πληθωρισμού αποδειχθεί προσωρινό, θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή επιτάχυνση στις αυξήσεις των μισθών οδηγώντας σε νέα άνοδο τις τιμές καταναλωτή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα