ΑΘΗΝΑ
08:04
|
03.05.2024
Ο Μπένι Γκαντς υποστήριξε πως η Ελλάδα «παίζει έναν μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» εντός και εκτός Ανατολικής Μεσογείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ισχυρό περιφερειακό εταίρο» του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα την Ελλάδα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς καλωσορίζοντας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 Defense Minister Benny Gantz with Greek counterpart Nikolaos Panagiotopoulos during the latter's visit to Israel on January 20, 2022 (photo credit: DEFENSE MINISTRY)

Στον απόηχο «αδειάσματος» του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου East Med ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ως εταίρος του ΝΑΤΟ «παίζει έναν μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», προσθέτοντας με έμφαση:

«Εκτιμούμε και τις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις αλλά και την δουλειά μας στο τριμερές πλαίσιο συνεργασίας με την Κύπρο».

Σε επόμενο σημείο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διέκρινε «μεγάλες δυνατότητες για τη διεύρυνση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή, σε κοινά συμφέροντα στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της ασφάλειας» δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν σε αυτούς τους «παλιούς και νέους φίλους» συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία  που έχει εξαπολύσει έναντι του Ισραήλ τις τελευταίες μέρες επίθεση φιλίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει (μετά το άδειασμα των ΗΠΑ στο σχέδιο του αγωγού East Med) μία συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιτσχάκ Χέρτζοκ.

Σε άλλο σημείο ο Γκαντς διέκρινε και μία «απειλή» που μπορεί «να καταστρέψει τις γέφυρες που χτίζουμε, μία δύναμη που θρέφει το χάος» δίχως, και σε αυτή την περίπτωση να είναι άμεσα σαφές εάν εννοούσε το Ιράν, το οποίο λίγο πριν είχε αποδοκιμάσει κατηγορώντας το για «δύο μέτρα και σταθμά» στην συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση στη Βιέννη για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Τι απάντησε ο Παναγιωτόπουλος

Κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους, τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, επισήμανε ότι «έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης».

   «Είμαστε», προσέθεσε, «αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων».

Για τη συνάντηση με τον Μπ. Γκαντζ, εξήγησε ότι θα τεθεί επί τάπητος «η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας με αυξανόμενες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία αλλά και με ορατές προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους».

 Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των απειλών θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στη συνολική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».

 Χαρακτήρισε, δε, τη σημερινή συνάντηση «μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποτελεσματικό τρόπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα