ΑΘΗΝΑ
15:26
|
26.04.2024
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, στις 19.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ξεχωριστή βραδιά – αφιέρωμα την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, στον επιφανή Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έδωσε το όνομα του Έλληνα σκηνοθέτη στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση

Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν, η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας των βιβλίων «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και «Théo Angelopoulos, le temps suspendu » (εκδόσεις Actes Sud). Οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), και Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του Έλληνα σκηνοθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μία ζωή γεμάτη ταινίες-ποίηση

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1935 και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2012, όταν στη διάρκεια διαλείμματος σε γύρισμα της ταινίας του «Η Άλλη Θάλασσα» στη Δραπετσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα ενώ διέσχιζε πεζός τον δρόμο. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου.

Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α’  Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι ταινίες Μεγαλέξανδρος, Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Ο Μελισσοκόμος, Ταξίδι στα Κύθυρα και Μία αιωνιότητα και μία μέρα, συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο σκηνοθετικό του έργο που ξεκίνησε το 1968 με την ταινία μικρού μήκους «Εκπομπή» και τελείωσε απρόσμενα με τον ξαφνικό θάνατό του στην ταινία «Η άλλη θάλασσα».

Σηματοδότησε με τις ταινίες του την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, τιμήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς.

Ο «ποιητής των εικόνων» που υμνήθηκε από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες παγκοσμίως, έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική Δημοκρατία.

Ήταν συχνός επισκέπτης του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε και είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον όμορφο κήπο και το «φιλόξενο και οικείο», όπως το χαρακτήριζε, καφέ του.

Πώς θα μπείτε και θα δείτε την εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, στις 19.30′ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι πόρτες ανοίγουν από τις 18.00′. Πέρας προσέλευσης 19.00΄. Οι κρατήσεις θέσεων γίνονται μόνο διαδικτυακά, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στις 16.00, στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου : ifg.gr

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο ifg.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα