ΑΘΗΝΑ
14:16
|
04.05.2024
Το θέμα της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα (24/1) στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέμα της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα (24/1) στις Βρυξέλλες.

Η υπερσυγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας, αλλά και οι επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας θα αναλυθούν από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.) με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Χθες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για «μαζικές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών εξήγησε καλύτερα: «η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι ανάλογη της πρόκλησης από τη Ρωσία, αν αυτή έρθει». 

Δέον να σημειωθεί πως για μια ακόμη φορά  οι 27 δε συμφωνούν στην προσέγγιση που χρειάζεται απέναντι στην Ρωσία. Κάποιες χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, θέλουν άμεσα κυρώσεις και βαριές, άλλες, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες δίνουν έμφαση στον διάλογο με τη Μόσχα. Όλες πάντως συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. 

Οι κυρώσεις παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αφού οποιαδήποτε διαρροή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο. Στο πλαίσιο αυτό, η διαρροή του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό πρόγραμμα SWIFT που έχει γίνει γνωστό, θεωρείται ότι ήδη έχει «καεί». 

Άλλα θέματα στο τραπέζι θα είναι η Συρία και η Λιβύη. Στο θέμα της Λιβύης, οι υπουργοί αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα και θα επαναλάβουν την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Στο θέμα της Συρίας και καθώς πλησιάζουν δύο χρόνια από το «πάγωμα» της κατάστασης σε στρατιωτικό επίπεδο, οι υπουργοί θα συζητήσουν για την πολιτική κατάσταση η οποία δεν παρουσιάζει πρόοδο, ωστόσο νέες δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή. 

Άλλα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου που θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να τελειώσει γύρω στις 6 το απόγευμα, θα είναι η κατάσταση στο Μάλι, ο Ινδοειρηνικός και το Σουδάν. 

Το θέμα του εγγράφου επιλογών κατά της Τουρκίας (options paper) ακόμη συζητείται σε επίπεδο διπλωματών της ΕΕ, οπότε δεν αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο.  

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα