ΑΘΗΝΑ
10:32
|
23.06.2024
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλο τρόπο μετάβασης της εξουσίας εκτός από τις εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλο τρόπο μετάβασης της εξουσίας εκτός από τις εκλογές.

«Δεν αναγνωρίζω κανέναν τρόπο μετάβασης της εξουσίας, εκτός από έναν που είναι οι εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή της Μπρεστ, πόλη στη δυτική Λευκορωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA.

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι δεν θα κρατηθεί στην εξουσία με τη βία. «Ορκίζομαι σε εσάς όπως και στο λαό μου ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Δεν θα κρατήσω την εξουσία με τη βία. Αν δω από τα αποτελέσματα των εκλογών ότι ο λαός θέλει άλλον πρόεδρο, θα υπάρξει άλλος πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ασκεί τα καθήκοντά του με υπευθυνότητα και ότι αν οι πολίτες εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου όλα θα «είναι ήσυχα, ήρεμα, κανείς δεν θα αναποδογυρίζει αυτοκίνητα, κανείς δεν θα προβαίνει σε λεηλασίες, δεν θα βάζει φωτιές, δεν θα πειράξει τα παιδιά σας. Όλα θα γίνουν ήσυχα, ήρεμα και μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν».

Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου. Προτείνονται τροπολογίες στα μισά άρθρα του Συντάγματος.

Η ουσία των αλλαγών συνίσταται στο να διατηρηθεί η προεδρική μορφή διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του αρχηγού του κράτους, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Αυτές περιλαμβάνουν την διεύρυνση των εξουσιών του υπουργικού συμβουλίου και της ανεξαρτησίας του στη λήψη αποφάσεων, καθώς και την μετατροπή της Πανλευκορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά ως ειδική μορφή κυβέρνησης, σε συνταγματικό όργανο το οποίο θα αποκτήσει πρόσθετες αρμοδιότητες.

Πηγές: TASS, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Φυτοφάρμακα και γονιμότητα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φτάνει στη Νότια Κορέα για στρατιωτικές ασκήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα