ΑΘΗΝΑ
15:40
|
15.11.2024
Υποστηρίκτρια του μαύρου φεμινισμού, μιλούσε συχνά στα τραγούδια της για τη βία κατά των γυναικών, τη σκληρή καθημερινότητα στις φαβέλες και τον ρατσισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τραγουδίστρια της σάμπα Έλζα Σοάρες, που συχνά αναφέρεται ως η Βραζιλιάνα Τίνα Τέρνερ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Πέμπτη, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της.

Η αδιαμφισβήτητη ραγισμένη φωνή της Σοάρες την έκανε μία από τις πιο δημοφιλείς και διάσημες τραγουδίστριες στη Βραζιλία , με περισσότερους από 30 δίσκους να έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας της.

Η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια που μαζί με την Τίνα Τάρνερ ανακηρύχθηκε τραγουδίστρια της χιλιετίας το 2000, από το BBC radio, γεννήθηκε το 1930, από φτωχούς γονείς  και μεγάλωσε στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πληγωμένη από πολλές προσωπικές τραγωδίες, η Έλζα Γκόμεζ ντε Κονσεϊκάτο Σοάρες, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, έγινε σύμβολο αντίστασης, θάρρους και αγωνιστικής στάσης απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί σε ηλικία 12 ετών και ένα χρόνο αργότερα έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Έκανε επτά παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, αλλά τα δύο πρώτα — που γεννήθηκαν πρόωρα και υποσιτισμένα — πέθαναν σε μικρή ηλικία. Αργότερα στη ζωή της ομολόγησε, ότι είχε αναγκαστεί να κλέψει φαγητό για να ταΐσει τα παιδιά της.

Στα 21 της ήταν ήδη χήρα. Έπειτα έζησε για 17 χρόνια με τον Γκαρίντσα, ένα από τα αστέρια του ποδοσφαίρου, δίπλα στον Πελέ, στα Παγκόσμια Κύπελλα το 1958 και το 1962. Είχαν μαζί ένα παιδί, έναν γιο που πέθανε εννέα ετών. Η ταραχώδης 17χρονη σχέση τους τελείωσε όταν η Σοάρες χώρισε τον Γκαρίντσα επειδή εκείνος χειροδίκησε σε βάρος της κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Ο Γκαρίντσα πέθανε από κίρρωση του ήπατος το 1983. Η Έλσα Σοάρες πέθανε την ίδια ημερομηνία, 39 χρόνια αργότερα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέτισε φόρο τιμής στον Σοάρες με ανάρτηση στο Twitter την Πέμπτη. «Χάσαμε όχι μόνο μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες και τις πιο δυνατές φωνές στη Βραζιλία, αλλά και μια σπουδαία γυναίκα, που πάντα υπερασπιζόταν τη δημοκρατία και τους καλούς σκοπούς», έγραψε.

Υποστηρίκτρια του μαύρου φεμινισμού, η Σοάρες, μιλούσε συχνά στα τραγούδια της για τη βία κατά των γυναικών, τη σκληρή καθημερινότητα στις φαβέλες και τον ρατσισμό.

«Ο ρατσισμός εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά προσπαθούμε να τον καταπολεμήσουμε και θα σημειώσουμε πρόοδο. Ο ρατσισμός είναι αρρώστια», είχε πει στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι στο Reuters.

Με πληροφορίες από AFP, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Ανεξάρτητα κράτη» στο Θέατρο Χώρα

Το τραγούδι της ημέρας

Βιβλιοπαρουσίαση: Πολυτεχνείο-Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια

Διεθνές συνέδριο για τα Μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα