ΑΘΗΝΑ
10:00
|
23.05.2022
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τη Μόσχα να εργαστεί για μια ασφαλέστερη Ευρώπη με βάση το κράτος δικαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας. Η Συνθήκη της Ουάσινγκτον δεν προβλέπει μέλη δεύτερης κατηγορίας και εφαρμογή της συλλογικής άμυνας επιλεκτικά ή σε περιορισμένη κλίμακα» δήλωσε απόψε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

Κάλεσε τη Ρωσία να παραμείνει δεσμευμένη στον εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να εργαστεί για μια ασφαλέστερη Ευρώπη με βάση το κράτος δικαίου και την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων του διεθνούς δικαίου που έχουν αναληφθεί.

Απέφυγε πάντως να πει τα ανάλογα για τις ΗΠΑ, τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που υποδαυλίζουν την κρίση κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση.

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού έγιναν σε απάντηση της επιμονής του δεξιού, αντιπολιτευομένου κόμματος GERB-UDF να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τι ζήτησε το αντιπολιτευόμενο GERB-UDF

Το GERB-UDF ζήτησε από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας να παραστούν στο Κοινοβούλιο για μια συζήτηση σε σχέση με τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Σήμερα Παρασκευή, η κοινοβουλευτική ομάδα του GERB-UDF εξέδωσε ανακοίνωσηση στην οποία καλεί την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να λάβουν αμέσως ξεκάθαρη θέση σε σχέση με “τις απειλές και τη συμπεριφορά της Ρωσίας”.

Ζήτησαν από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια ώστε να εξεταστούν αυτά τα θέματα, καθώς και επείγουσα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, στην οποία ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ να αναφέρει τι κάνει και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προστασία της εθνικής άμυνας.

Το GERB-UDF ζήτησε επιπλέον από το υπουργικό συμβούλιο να συμπεριλάβει αμέσως τις αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, καθώς και να ζητήσει σαφή μηνύματα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι σε μια περίοδο άμεσων απειλών η βορειοατλαντική συμμαχία θα υπερασπιστεί τις αξίες και τις δεσμεύσεις της προς τη Βουλγαρία.

Τι ζήτησε η Μόσχα

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια που ζητεί η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν διατάξεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα σταματήσει την επέκτασή της και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που δήλωσε πως «πρόκειται για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, εξοπλισμού και όπλων, καθώς και άλλα μέτρα για την επαναφορά όσων ίσχυαν το 1997 για τις χώρες που δεν ήταν τότε μέλη του ΝΑΤΟ, και αυτό περιλαμβάνει τόσο τη Βουλγαρία όσο και τη Ρουμανία».

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα σχέδιο συμφωνίας για την εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε το TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Για πρώτη πάνω από 100 εκ. οι εκτοπισμένοι των πολέμων στον κόσμο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα Βοστώνη και αύριο Νταβός

Ο Άντονι Αλμπανέζι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Στην Αλβανία ο Νίκος Δένδιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα