ΑΘΗΝΑ
20:57
|
15.11.2024
Η Μόσχα ζητά να αποσυρθούν από τις δύο αυτές χώρες των Βαλκανίων όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα κι άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση συμπεριλαμβάνουν τις βάσεις και δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι εν λόγω βαλκανικές χώρες δεν ήταν κράτη – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας το 1997, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η τοποθέτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αναρτήθηκε σήμερα Παρασκευή στην ιστοσελίδα του, είναι η απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που συγκεντρώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε: «Το αίτημα αφορά την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, όπλων κι άλλων στρατιωτικών εξοπλισμών για την αποκατάσταση των συσχετισμών για όσα κράτη δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ το 1997 και σε αυτά περιλαμβάνονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία».


Η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα στις 17 Δεκεμβρίου ένα προσχέδιο συμφωνίας για τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ζητώντας από τη συμμαχία να σταματήσει να επεκτείνεται και να επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Τον Μάιο του 1997, η Μόσχα και η Δύση υπέγραψαν την Ιδρυτική Πράξη για τις Αμοιβαίες Σχέσεις, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας ότι «δεν θεωρούν ο ένας τον άλλο αντίπαλο» και ορίζοντας «μηχανισμό διαβούλευσης, συνεργασίας, κοινή λήψη αποφάσεων και κοινή δράση». Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1999. Ακολούθησαν το 2004 οι: Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Εσθονία, η Αλβανία και η Κροατία το 2009, Μαυροβούνιο το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία το 2020.

Με πληροφορίες από TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία Ζελένσκι για το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα