ΑΘΗΝΑ
04:00
|
07.05.2024
Εννέα ισπανικά κόμματα υπέγραψαν κοινό μανιφέστο κατά της αποστολής ισπανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εννέα ισπανικά κόμματα υπέγραψαν κοινό μανιφέστο κατά της αποστολής ισπανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας στην αεροπορική αποστολή του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία εν μέσω εντάσεων στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα.
Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε στο Twitter από το ισπανικό αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Σοσιαλιστές. Την Πέμπτη, το Podemos προέτρεψε τους Σοσιαλιστές να σταθμίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με την ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι η Μαδρίτη ήταν κατηγορηματικά κατά του πολέμου.

“Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε απειλή ή στρατιωτική επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, καθώς και στην αποστολή ισπανικών στρατευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου, χαλάρωσης των εντάσεων και με την πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος», ανέφερε το μανιφέστο.

Τα εννέα κόμματα εξέφρασαν επίσης σοβαρή ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση που περιβάλλει την Ουκρανία.

Επιπλέον, τα κόμματα προέτρεψαν το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ.

Την Παρασκευή, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι η Μαδρίτη επιτάχυνε την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ εκεί εν μέσω επιδείνωσης του περιβάλλοντος στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Radio Bulgaria, η Ρόμπλες είπε ότι οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν επίσης να στείλουν έξι αεροσκάφη Eurofighter και σχεδόν 100 άτομα στρατιωτικό προσωπικό στη Βουλγαρία τον Φεβρουάριο ως μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το ισπανικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε στο Sputnik ότι η απόφαση είχε ληφθεί επίσημα.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ότι η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμούν διπλωματικά μέσα για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά εάν δεν οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση, τότε οι σύμμαχοι θα ασκήσουν μια πολιτική αποτροπής κατά της Ρωσίας.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα ως υποτιθέμενη προετοιμασία για εισβολή. Η Μόσχα είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις εντός της επικράτειάς της.

Η Ρωσία εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της χώρας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των δυτικών εκπαιδευτών στο Ντονμπάς.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα