Ο πρώην «εργολάβος» της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος έβγαλε στη φόρα τα προγράμματα παγκόσμιας παρακολούθησης της NSA – ο Έντουαρντ Σνόουντεν – επέκρινε την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για το σύνδρομο της Αβάνας και τις εικασίες γύρω από αυτό. Πρότεινε, ότι οι συγγραφείς των «36.000 furious pieces» που προκάλεσαν το θέμα θα πρέπει να κάνουν μια παύση και να σκεφτούν πώς η δουλειά τους επηρέασε τη συζήτηση γύρω από το πρόβλημα.
Ο Σνόουντεν χλεύασε το γεγονός, ότι τα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν το σύνδρομο της Αβάνας ως αποτέλεσμα μιας «μυστικής συνωμοσίας» της Ρωσίας, ενώ παράλληλα απεικόνιζε την τελευταία ως εχθρική δύναμη παρόμοια με την ΕΣΣΔ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Σνόουντεν συνέχισε με μια αναφορά στην ταινία του Stanley Kubrick Dr Strangelove, συγκρίνοντας την αναφορά των μέσων ενημέρωσης για το σύνδρομο με τον Στρατηγό Ripper από την ταινία. Στο Dr Strangelove, ο Στρατηγός δικαιολογεί τα αυθαίρετα πυρηνικά χτυπήματα στην ΕΣΣΔ με την ανάγκη να αποτραπεί «η διεθνής κομμουνιστική συνωμοσία για την απορρόφηση και τον καθαρισμό όλων των πολύτιμων σωματικών υγρών [των Αμερικανών]».
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν άσκησε έντονη κριτική στην τελευταία αναφορά πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ότι η έρευνα της CIA για τη μυστηριώδη κατάσταση, που επηρέασε Αμερικανούς διπλωμάτες κατέληξε σε ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι το σύνδρομο της Αβάνας δεν ήταν αποτέλεσμα «παγκόσμιας εκστρατείας ξένου ηθοποιού”. Η έρευνα για το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, και παρόλο που η υπηρεσία βρήκε μια πειστική και εύλογη εξήγηση για τις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθεί να μην αποκλείει την ανάμειξη κρατικού παράγοντα.
Το σύνδρομο της Αβάνας, το οποίο περιλαμβάνει ναυτία, πονοκεφάλους και εγκεφαλική βλάβη μετά την ακρόαση διαπεραστικών ήχων, ονομάστηκε έτσι από την πρωτεύουσα της Κούβας, επειδή εκεί οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν συμπτώματα. Αν και η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη, οι θεωρίες που εκφράστηκαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς κυμαίνονταν από ήχους που εκπέμπονταν από γρύλους έως ένα εξελιγμένο όπλο.
Η τελευταία θεωρία κυριάρχησε στην αφήγηση των αξιωματούχων των ΗΠΑ από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το σύνδρομο το 2018, με τη Ρωσία να επιλέγεται ως κύριος ύποπτος παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε εκστρατεία για να βλάψει τους Αμερικανούς διπλωμάτες.
Πηγή: Sputnik