ΑΘΗΝΑ
10:01
|
05.05.2024
Ο Κάι-Άχιμ Σένμπαχ «καρατομήθηκε» μετά τη δήλωση ότι o Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό» και ότι είναι «ανοησίες» τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις «αμφιλεγόμενες», κατά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις του για την Ουκρανία που ενόχλησαν την ηγεσία του Κιέβου. Ο Κάι-Άχιμ Σένμπαχ χαρακτήρισε «ανοσίες» τα περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενώ πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό» όλων. Αιφνιδιαστικά χθες Σάββατο ο κ. Σένμπαχ ανακοίνωσε ότι παραιτείται με «άμεση ισχύ» του αξιώματός του για να αποτρέψει «τυχόν περαιτέρω ζημία» στις σχέσεις Βερολίνου-Κιέβου.

Ο Γερμανός παραιτηθείς αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ζήτησε συγνώμη για τις «ωμές» δηλώσεις του, που κυκλοφόρησαν ευρέως στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τις χαρακτήρισε «λάθος». Με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι τα σχόλια τα οποία έκανε σε μια συζήτηση σε ένα ινστιτούτο προβληματισμού στην Ινδία εξέφραζαν προσωπικές απόψεις και όχι την επίσημη θέση του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση πήρε αμέσως αποστάσεις από τα σχόλια που έκανε ο αντιναύαρχος, Κάι-Άχιμ Σένμπαχ.

Στο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σένμπαχ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν δικαιούται μιας ίσης αντιμετώπισης από τη Δύση. «Είναι εύκολο να του αποδοθεί ο σεβασμός που απαιτεί από τη Δύση και τον οποίο πιθανότατα αξίζει», είπε ο Γερμανός ανώτατος στρατιωτικός. Πρόσθεσε, ότι η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία, «έχει πια χαθεί και δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην Ουκρανία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Σένμπαχ. «Η Ουκρανία ευγνωμονεί τη Γερμανία για τη στήριξη που έχει ήδη παράσχει από το 2014, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Αλλά οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίας είναι απογοητευτικές και έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υποστήριξη και την προσπάθεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μια σειρά από χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύουν με αμυντικά οπλικά συστήματα την Ουκρανία, η οποία ισχυρίζεται ότι αναμένει ρωσική εισβολή. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κιέβου.

Αντιθέτως έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας σε κράτη μέλη, όπως η Πολωνία, θα πρέπει να περιοριστούν.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα