ΑΘΗΝΑ
05:19
|
02.07.2024
Αν και η τηλεφωνική γραμμή 11528 για την υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων λειτουργεί από το 2016, οι δυσκολίες ήταν πολλές. Όχι πια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαφήμιση του σαμπουάν Pantene με τη συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πρωταγωνίστησε τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ. Επιπλέον, υπενθύμισε τη λειτουργία της μοναδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 11528.

Η τηλεφωνική γραμμή 11528-Δίπλα σου, απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου.

Πίσω από τη γραμμή βρίσκονται τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τη διοικητική ευθύνη έχει το Athens Pride και συμμετέχουν οι οργανώσεις Thessaloniki Pride, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και Θετική Φωνή, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει αναλάβει ο επιστημονικός φορέας Orlando LGBT+.

Η γραμμή λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο όχι αδιάλειπτα, καθώς οι δυσκολίες εύρεσης χρηματοδότησης οδήγησαν κάποιες φορές στην αναστολή της. Κατά διαστήματα τη λειτουργία της έχουν υποστηρίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το SolidarityNow, ενώ σήμερα χορηγός της είναι η εμπορική εταιρεία P&G, προϊόν της οποίας είναι το σαμπουάν Pantene. Πρόδρομος της γραμμής ήταν το 1528, τηλεφωνική γραμμή που λειτούργησε το 2012 για περίπου ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την ευθύνη της ΟΛΚΕ.

Πίσω από την τηλεφωνική γραμμή βρίσκονται ψυχολόγοι εξειδικευμένοι σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη της γραμμής και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ μαζί με την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, το 11528 «είναι ένα έργο από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχολογίας. Η κοινοτική ψυχολογία είναι σημαντική γιατί αξιοποιεί την βιωμένη εμπειρία της κοινότητας ταυτόχρονα με την επιστημονική εκπαίδευση και εξειδίκευση».

Η τηλεφωνική γραμμή 11528- Δίπλα σου, λειτουργεί Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00- 18:00.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλός σεισμός στην Κόρινθο

Θάνατος 13χρονης από κεραυνό στη Χαλκιδική: Προκλήθηκε από μικρή μεταλλική χάντρα

Εξαφάνιση 16χρονης από το Παγκράτι: Αγνοείται 3 εβδομάδες

«Πικρός» ο καφές: Αυξήσεις στις καφετέριες, ίδια η τιμή στο take away

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα