ΑΘΗΝΑ
08:50
|
21.09.2024
Eννέα αριστερά κόμματα καλούν τον τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να τερματίσει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Podemos και άλλα οκτώ αριστερά κόμματα υπέγραψαν κοινό μανιφέστο, στο οποίο ξεκαθαρίζουν την «πλήρη απόρριψη» μιας ισπανικής αποστολής στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, εάν οι εντάσεις στην Ουκρανία συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τα εννέα κόμματα κάλεσαν επίσης τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να τερματίσει τη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

Τα αριστερά κόμματα Unidas Podemos, Izquierda Unida, En Comú Podem, Alianza Verde, Bildu, BNG, CUP, Más País-Equo και Compromis ζήτησαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει στην αποτρεπτική αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV, EFE.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο, ο πρώην ηγέτης και ιδρυτής των «Podemos» Πάμπλο Ιγλέσιας, αμφισβήτησε την ανάγκη εμπλοκής της Ευρώπης σε μια υποθετική σύγκρουση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και προειδοποίησε για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η ΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, δεν έχει «το παραμικρό ενδιαφέρον» για μια στρατιωτική αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος με μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Τόνισε παράλληλα ότι οι Ισπανοί πολίτες δεν είναι «ανόητοι». Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι «μια στρατιωτική συμμαχία για την προστασία των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το κόμμα «Podemos» έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ενάντια σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Πολιτικοί αναλυτές τόνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι το μανιφέστο είναι ένα νέο παράδειγμα των διαφορών που έχουν το σοσιαλιστικό PSOE και το Unidas Podemos όσον αφορά σε κάποιους «καυτούς φακέλους», όπως συνέβη με την πρόσφατη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η Ισπανία απέστειλε το Σάββατο τη φρεγάτα «Blas de Lezo» στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει επίσης να συνεισφέρει με τέσσερα ή έξι αεροσκάφη Eurofighter για την ενίσχυση της αποστολής, η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο στη Βουλγαρία.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί «στενά» την κρίση στην Ουκρανία και διατηρεί τακτικές επαφές με άλλους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι η ώρα για διπλωματία. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενότητα, την αποκλιμάκωση, την αλληλεγγύη και τον διάλογο για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία», τόνισε ο Σάντσεθ στο Twitter.

Η Ισπανία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1982 και σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 1986, το 56,85% ψήφισε υπέρ της ένταξης.

Στο «μανιφέστο τους για την ειρήνη και την αποφυγή ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη: αποκλιμάκωση και διάλογος, όχι στρατεύματα ή όπλα στην Ουκρανία», τα εννέα κόμματα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Η σύγκρουση «μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου, της αποκλιμάκωσης και της πεποίθησης ότι η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος», αναφέρει το κείμενο του μανιφέστου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί στη σύγκρουση και να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκλιμάκωση, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα βλάψει σοβαρά την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη», συνεχίζει το έγγραφο.

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα