Η αυστραλιανή κυβέρνηση αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα της σημαίας των Αβορίγινων σε μια προσπάθεια να «ελευθερώσει» αυτό το σύμβολο της ιθαγενικής ταυτότητας από τις συχνές διαμάχες που γίνονται κατά καιρούς για το ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Ο αυτόχθονας καλλιτέχνης Χάρολντ Τόμας δημιούργησε τη σημαία το 1971 ως ένα σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά σήμερα είναι το κυρίαρχο έμβλημα των Αβορίγινων και επίσημη εθνική σημαία. Παρά ταύτα, πολλοί Αβορίγινες λένε ότι η σημαία έχει «κρατηθεί όμηρος» από συμφωνίες πνευματικών δικαιωμάτων που περιορίζουν την εμφάνισή της.
Η σημαία μπορεί πλέον να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε χωρίς φόβο νομικών απειλών.
«Τα τελευταία 50 χρόνια κάναμε το έργο τέχνης του Χάρολντ Τόμας δικό μας – πορευτήκαμε κάτω από τη σημαία των Αβορίγινων, σταθήκαμε πίσω από αυτό και το πετάξαμε ψηλά ως μνημείο υπερηφάνειας», δήλωσε ο υπουργός Ιθαγενών Αυστραλών Κεν Γουάιατ. «Τώρα που η Κοινοπολιτεία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, ανήκουν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να τα αφαιρέσει».
Η κυβέρνηση πλήρωσε συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για να εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα από τον Τόμας, και να τερματίσει έτσι τις συμφωνίες μίσθωσης, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Της κυβερνητικής απόφασης είχαν προηγηθεί πιέσεις από ομάδες Αβορίγινων, αλλά και αστικές διαμάχες εντός του αθλητικού χώρου-θεάματος. Η Αυστραλιανή Football League (AFL), αποφάσισε να αρνηθεί να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθωτές για να έχει το δικαίωμα να επιδείξει τη σημαία.
«Η σημαία ανήκει σε όλους τους Αβορίγινες. Γιατί πρέπει να την πληρώσουν;» μια ακτιβίστρια, η Λώρα Τόμσον, είπε στο BBC το 2020, συμπληρώνοντας: «Είναι ένα σύμβολο της επιβίωσης του λαού μας. Πολλοί από εμάς δεν ταυτιζόμαστε με την αυστραλιανή σημαία γιατί για εμάς αντιπροσωπεύει τον αποικισμό και την εισβολή.»
Στο μεταξύ, ο Χάρολντ Τόμας είχε δηλώσει στο παρελθόν πως έχει μισθώσει δικαιώματα στη σημαία για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα για το έργο τέχνης που δημιούργησε και για να αποτρέψει τις καταστροφές και παραποιήσεις του που γίνονται στο εξωτερικό. «Στο μέλλον, η σημαία θα παραμείνει, όχι ως σύμβολο αγώνα, αλλά ως σύμβολο υπερηφάνειας και ενότητας», έγραψε στην Sydney Morning Herald σήμερα, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΒΒC