Σύμφωνα με επίσημη έκθεση της Transparency International, η μάχη κατά της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και μια δεκαετία. Το 86% των χωρών είτε φαίνεται να επιδεινώνουν την κατάστασή τους είτε να μην σημειώνουν καμία πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την πανδημία για να χτυπήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε σήμερα, διαπιστώνει επίσης ότι χώρες που παραβιάζουν τις πολιτικές ελευθερίες έχουν σταθερά χαμηλές βαθμολογίες, υπογραμμίζοντας πώς η αποτυχία αντιμετώπισης της διαφθοράς επιδεινώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπονομεύει τη δημοκρατία.
Ο δείκτης πρόσληψης της διαφθοράς (CPI) που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1995, έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους ανιχνευτές της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αντλώντας δεδομένα από 13 κρατικές και δημόσιες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις πηγές για να παρασχεθεί μια κατάταξη για καθεμία από τις 180 χώρες που περιλαμβάνονται.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δίνει βαθμολογία έως το 100 – με το 100 να αντιπροσωπεύει το «πολύ καθαρό» και το μηδέν να αντιπροσωπεύει το «πολύ διεφθαρμένο». Επιπλέον οι χώρες κατατάσσονται και σε σύγκριση μεταξύ τους.
Ο δείκτης του 2021 υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ της διαφθοράς, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – από τις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία έως τις προηγμένες οικονομίες. Σημειώνει ότι από τις 331 καταγεγραμμένες περιπτώσεις δολοφονίας υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2020, το 98% σημειώθηκε σε χώρες με βαθμολογία ΔΤΚ κάτω του 45.
Ο δείκτης εξετάζει επίσης τους περιφερειακούς παράγοντες της διαφθοράς.
Στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η έκθεση περιγράφει έναν «φαύλο κύκλο αυξανόμενου αυταρχισμού, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς, όπου οι πολιτικοί ηγέτες χρησιμοποίησαν την πανδημία Covid-19 ως πρόσχημα για να μειώσουν την εποπτεία και τη λογοδοσία για τις δημόσιες προμήθειες και τις δαπάνες εξωτερικής βοήθειας, από την Αλβανία μέχρι το Κιργιστάν».
Ομοίως, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Transparency International διαπίστωσε ότι «η συστημική πολιτική διαφθορά εμποδίζει την πρόοδο και επιτείνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία έφτασαν στην κορυφή του δείκτη με βαθμολογίες 88 στα 100, ενώ στο χαμηλότερο σημείο η Σομαλία και η Συρία σημείωσαν από 13 η καθεμία και το Νότιο Σουδάν 11.
Ο δείκτης ανέφερε επίσης πως 27 χώρες –μεταξύ αυτών η Κύπρος (με 53), ο Καναδάς (74), ο Λίβανος (24) και η Ονδούρα (23) – έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά πέρυσι.
Η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της Transparency International, δήλωσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς αναγκαία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι αυταρχικές προσεγγίσεις καταστρέφουν τους ανεξάρτητους ελέγχους και τις ισορροπίες και εξαρτούν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς από τις ιδιοτροπίες μιας ελίτ. Η διασφάλιση ότι οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν ελεύθερα και να εργάζονται συλλογικά για να φέρουν την εξουσία σε λογοδοσία είναι η μόνη βιώσιμη οδός για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη διαφθορά».
ΠΗΓΗ: The Guardian