ΑΘΗΝΑ
20:37
|
28.04.2024
Άκυρος ο νέος εκλογικός χάρτης της Αλαμπάμα, σύμφωνα με ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μπλοκάρει χθες το βράδυ της Δευτέρας (25/1) τον πρόσφατα σχεδιασμένο εκλογικό χάρτη του Κογκρέσου της Αλαμπάμα και διέταξε το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας, που βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, να δημιουργήσει έναν νέο που θα περιλαμβάνει δύο περιφέρειες, αντί για την προγραμματισμένη μια.

«Οι μαύροι ψηφοφόροι έχουν λιγότερες ευκαιρίες από άλλους κατοίκους της Αλαμπάμα να εκλέξουν υποψηφίους της επιλογής τους στο Κογκρέσο», ανέφερε η σύνθεση των τριών δικαστών στο κείμενο της απόφασής της, διαπιστώνοντας πως το νομοθέτημα παραβιάζει ευθέως τον ομοσπονδιακό νόμο περί εκλογικών δικαιωμάτων του 1965.

Εκτιμάται ότι οι μαύροι πολίτες της πολιτείας, που αποτελούν το 27% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύονται μόνο σε μία από τις επτά (14%) περιφέρειες του Κογκρέσου», σημειώνει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), επιδοκιμάζοντας τη δικαστική απόφαση.

Το σκεπτικό της απόφασης θεωρείται πως δικαιώνει την κριτική των Δημοκρατικών περί «εκλογικής μηχανικής» από τους Ρεπουμπλικάνους, με σκοπό τον αποκλεισμό ψηφοφόρων που θεωρούνται πως είναι φίλα προσκείμενοι στο κόμμα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Αλαμπάμα, Στιβ Μάρσαλ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι το γραφείο του Μάρσαλ διαφώνησε με την απόφαση και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης «τις επόμενες ημέρες».

Πηγές: Axios, The Hill

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα