ΑΘΗΝΑ
11:00
|
23.05.2022
Ορισμένοι θεώρησαν πως τα σκίτσα χλεύαζαν τον πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων και ιδρυτή της Φάταχ, του ιστορικού κόμματος και κύριας συνιστώσας της ΟΑΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκίτσα του Παλαιστίνιου πρώην ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα απέσυρε η διεύθυνση του ομώνυμου παλαιστινιακού μουσείου έπειτα από κύμα διαμαρτυριών που εκδηλώθηκε για τον τρόπο, που πολλοί έκριναν ασεβή, με τον οποίο απεικόνιζαν τον ιστορικό Παλαιστίνιο ηγέτη.

Πρόκειται για μια έκθεση με 35 σκίτσα του πρώην επικεφαλής της PLO (ΟΑΠ: Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) που πέθανε το 2004 και η οποόια εγκαινιάστηκε την Κυριακή, παρουσία του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Σταγιέχ στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Arafat, Yasser Arafat Caricature, PLO leader, Palestine, Palestinian,  portrait, drawing, likeness, character, caricatures by caricaturist,  cartoonist, illustrator, John Pritchett

Όμως τα σκίτσα, πορτρέτα που τόνισαν υπερβολικά κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του Αραφάτ, που έγιναν από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Μια διαδικτυακή εκστρατεία ξεκίνησε εναντίον της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια χλεύαζαν την κληρονομιά του ιδρυτή της Φάταχ, του ιστορικού κόμματος και κύριας συνιστώσας της ΟΑΠ.

Yasser Arafat – corner4art

Δεκάδες άνθρωποι ανήρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του Αραφάτ με τη λεζάντα «Αυτή είναι η εικόνα που ξέρουμε», ενώ ακτιβιστές της Φάταχ ζήτησαν έρευνα για την έκθεση των σκίτσων.

بوابة روز اليوسف | فى ذكرى رحيله ..لن ننساك يا أبو عمار

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις των καλλιτεχνών.

«Τα σκίτσα που εκτίθενται, αν και ορισμένα από αυτά είναι κάπως αμφιλεγόμενα, αντιπροσωπεύουν την άποψη των καλλιτεχνών για την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση και στον εκλιπόντα πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ», σημειώνει η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του μουσείου επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα σκίτσα αποσύρθηκαν.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και προσωπικότητες καταδίκασαν την έκθεση των σκίτσων στο μουσείο, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ιχάμπ Μπσέισο, ο οποίος τη χαρακτήρισε «παράλογη».

Ο ρόλος του ανιψιού του Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα

Το μουσείο εποπτεύεται από το Ίδρυμα Γιασέρ Αραφάτ, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και διευθυνόταν επί χρόνια από τον ανιψιό του Αραφάτ, Νάσερ αλ-Κούντουα.

Divided Fatah strips Nasser al-Qudwa of membership | | AW

Ο τελευταίος απολύθηκε πέρυσι, αφού έθεσε υποψηφιότητα με ένα αντίπαλο στη Φάταχ ψηφοδέλτιο στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν.

Ο Κούντουα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι η κληρονομιά του θείου του δέχτηκε επίθεση από εκείνους που σήμερα διευθύνουν το μουσείο.

«Είχαμε πει πρωτύτερα ότι το Ίδρυμα Γιασέρ Αραφάτ και το μουσείο εξετράπησαν από τους σκοπούς τους και κατασχέθηκαν με τη βία…κατά πλήρη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών του Ιδρύματος», έγραψε, καταλήγοντας:

«Η κληρονομιά και η βιογραφία του Γιασέρ Αραφάτ, δυστυχώς, δεν είναι ασφαλείς. Δεν είναι τυχαίο, και για αυτό είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» από την ΕΕ και στο εμβόλιο της AstraZeneca για 3η δόση

Φαρμακευτική κάνναβη: Πότε χορηγείται με τον… νόμο

Ραϊσί: Εκδίκηση για το αίμα του «μάρτυρα»

Τραγωδία εν πλω με επτά νεκρούς στις Φιλιππίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα