Ο Θεός να σώσει τη Βασίλισσα! Στις 6 Φεβρουαρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών (που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο από την Αυστραλία έως το Τουβαλού) θα γιορτάσουν το πλατινένιο ιωβηλαίο της – 70 χρόνια στον θρόνο. Εκείνη την ημέρα, η βασίλισσα θα υπολείπεται μόλις δύο χρόνια και 110 ημέρες της μακροβιότερης βασιλείας στην Ιστορία, αυτή του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας.
Ένα βασιλικό χάος
Ενώ η βασίλισσα γιορτάζει, ο δεύτερος (πολλοί λένε «αγαπημένος» της) γιος της, ο πρίγκιπας Άντριου, ο Δούκας της Υόρκης, θα μπορούσε να καταλήξει στο πολιτικό δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες της Βιρτζίνια Γκιουφρέ που ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας την κακοποίησε σεξουαλικά σε τρεις περιπτώσεις (στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ) όταν ήταν κάτω των 18 ετών, ενώ ο Άντριου ήταν 41 ετών.
Η Γκιουφρέ λέει ότι υπέστη σεξουαλική εμπορία όταν ήταν 16 ετών από τον Τζέφρεϊ Έπσταϊν. Ο Έπσταϊν και η φίλη του Γκισλέιν Μάξγουελ σύστησαν την Γκιουφρέ στον Άντριου, το 2001. Ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε το 2019 μετά τη σύλληψή του για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών μεταξύ 2002 και 2005. Η Μάξγουελ καταδικάστηκε, τον Δεκέμβριο του 2021, για σεξουαλική εμπορία ανηλίκων για τον Έπσταϊν. Ο Άντριου και ο Έπσταϊν γνωρίστηκαν μέσω της Μάξγουελ.
Οι δύο άνδρες είχαν μια αμφιλεγόμενη φιλία που ξεκίνησε το 1999 και συναντήθηκαν τουλάχιστον 10 φορές σε διάστημα 12 ετών. Το 2006, ο Έπσταϊν προσκλήθηκε στο πάρτι των 18ων γενεθλίων της κόρης του Άντριου, πριγκίπισσας Βεατρίκης. Ο Άντριου και ο Έπσταϊν φωτογραφήθηκαν επίσης μαζί στη Νέα Υόρκη το 2010. Το προηγούμενο έτος, ο Έπσταϊν αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 μήνες φυλάκισης επειδή στρατολόγησε ένα κορίτσι κάτω των 18 ετών για πορνεία.
Ο Άντριου αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Γκιουφρέ και λέει ότι δεν θυμάται να τη γνώρισε. Σύμφωνα με τον Άντριου, μια φωτογραφία που τον δείχνει με το χέρι του γύρω από τη μέση της νεαρής Γκιουφρέ, είναι «ψεύτικη». Η Γκιουφρέ επιμένει ότι η φωτογραφία είναι γνήσια. Μια συνέντευξη που έδωσε ο Άντριου στο BBC το 2019 για να εξηγήσει την εκδοχή του πήγε πολύ στραβά. Μετά τη συνέντευξη, η βασίλισσα αφαίρεσε από τον Άντριου τα βασιλικά του καθήκοντα.
Ο Άντριου προσπάθησε να σταματήσει τη μήνυση. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι όταν η Γκιουφρέ αποδέχτηκε νομικό διακανονισμό 500.000 δολαρίων από τον Έπσταϊν το 2009, συμφώνησε επίσης να μην μηνύσει κανέναν «δυνητικό κατηγορούμενο» που συνδέεται με τον εκλιπόντα χρηματιστή. Περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η συμφωνία δεν εμποδίζει την υπόθεση της Γκιουφρέ εναντίον του Άντριου να προχωρήσει. Έως τις 14 Ιουλίου 2022, ο Άντριου και η Γκιουφρέ πρέπει να υποβάλουν στο δικαστήριο πλήρεις μαρτυρίες που θα περιγράφουν όλα τα στοιχεία για μια δίκη που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2022.
Οικογενειακά προβλήματα
Στην καλύτερη περίπτωση, μια κατάθεση και οποιαδήποτε δίκη θα ήταν μια ανεπιθύμητη απόσπαση της προσοχής από τους πλατινένιους εορτασμούς του ιωβηλαίου της Βασίλισσας. Στη χειρότερη, θα μπορούσε να απειλήσει τη μοναρχία. Η βρετανική μοναρχία κρατά σχεδόν χίλια χρόνια. Έχει επιβιώσει από εξεγέρσεις, εμφύλιους πολέμους και αποκεφαλισμούς, αλλά παραμένει ένας αναχρονιστικός θεσμός σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Η βασίλισσα έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διατήρηση της μοναρχίας, μερικές φορές γνωστής ως «The Firm» (Η Εταιρεία). Η εγκυρότητά της μοναρχίας βασίζεται στην αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου που θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη και τη νομιμότητά της.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα έχει καθοδηγήσει την «The Firm» εν μέσω τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, καθώς και κατά τη διάρκεια πολλών οικογενειακών σκανδάλων. Το πιο επιζήμιο ήταν ο προβληματικός γάμος και το διαζύγιο του πρωτότοκου γιου της και διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η «μη συναισθηματική» απάντηση της βασιλικής οικογένειας στον θάνατο της Νταϊάνας το 1997 προκάλεσε εκτεταμένη κριτική. Ο Κάρολος πέρασε τα τελευταία 35 χρόνια προσπαθώντας να βελτιώσει τη βρετανική κοινή γνώμη γι’ αυτόν. Το έκανε εν μέρει, αλλά δεν θα απολαύσει ποτέ τη δημοτικότητα ή την πίστη που δείχνει ο κόσμος στη μητέρα του.
Πιο πρόσφατα, μετά από διαμάχες με την The Firm, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για ρατσισμό, ο γιος του Κάρολου και της Νταϊάνας, πρίγκιπας Χάρι, και η Αφροαμερικανίδα σύζυγός του, ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, εγκατέλειψαν τη «βασιλική» τους ιδιότητα. Τώρα ζουν, ως Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χάρι αναμένεται να εκδώσει ένα βιβλίο το 2022 που θα μπορούσε να περιέχει καταστροφικές αποκαλύψεις για τη σχέση του με τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος θα είναι βασιλιάς μετά τον Κάρολο.
Στο ιωβηλαίο έτος της Βασίλισσας, τα κουτσομπολιά για τις δυσλειτουργικές οικογενειακές βασιλικές σχέσεις είναι επιζήμια. Το να βρίσκει τον γιο της ένοχο για σεξουαλική επίθεση σε μια ανήλικη νεαρή γυναίκα είναι όμως εντελώς διαφορετικό. Γνωρίζοντάς το αυτό, η βασίλισσα έχει αποστασιοποιηθεί από τον Άντριου, ο οποίος θα αμφισβητήσει την υπόθεση. Η βασίλισσα αφαίρεσε επίσης τους τιμητικούς στρατιωτικούς τίτλους του Άντριου, τη βασιλική πατρωνία και τον τίτλο «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα», αν και ο Άντριου παραμένει Δούκας της Υόρκης. Η απώλεια των στρατιωτικών του τίτλων θα βλάψει τον Άντριου, ο οποίος υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό ως πιλότος ελικοπτέρου στον πόλεμο των Φώκλαντ.
Τα λύτρα για μια βασίλισσα
Ο Άντριου δεν θα πάει φυλακή. Το υποτιθέμενο περιστατικό ήταν πολύ πριν εκδικαστεί ως ποινική υπόθεση. Εάν κερδίσει την αστική υπόθεση, η Γκιουφρέ θα λάβει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Για να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών, ο Άντριου θα μπορούσε να προσπαθήσει να συμβιβαστεί εκτός δικαστηρίου, αλλά η Γκιουφρέ θέλει να γίνει γνωστή η ιστορία της. Το να την πείσει να μην κινηθεί δικαστικά θα μπορούσε να είναι δαπανηρό, αν και σε αυτό το στάδιο ο Άντριου έχει επίσης αποκλείσει έναν τέτοιο διακανονισμό.
Ο Άντριου μπορεί να πουλήσει το πολυτελές καταφύγιό του για σκι στην Ελβετία προκειμένου να πληρώσει τα νομικά του έξοδα, αλλά μπορεί να μην έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει οποιαδήποτε αποζημίωση στην Γκιουφρέ. Αυτό εγείρει την απαράδεκτη προοπτική να πληρώσει η βασίλισσα για την αδικία του γιου της. Εάν πληρώσει, η βασίλισσα θα το έκανε από την προσωπική της περιουσία, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα θλιβερό τέλος στο ιωβηλαίο της και να βλάψει την The Firm. Η υποστήριξη στη μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή, αλλά φθίνουσα. Το 2021, το 53% των ενηλίκων μεταξύ 25 και 49 ετών υποστήριζε τη μοναρχία, από 58% το 2019. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, μόνο το 31% υποστηρίζει τη μοναρχία. Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο θα μπορούσε να επιταχύνει την παρακμή της μοναρχίας.
Υπό τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μοναρχία θα επιβιώσει, αλλά σε εύθετο χρόνο η ευθύνη για τη διατήρηση της The Firm στη ζωή θα περάσει στον Κάρολο και τον Γουίλιαμ. Το διάσημο απόφθεγμα του Λουδοβίκου XIV, «après moi, le deluge» (μετά από μένα ο κατακλυσμός) συνδέεται με μια πρόβλεψη της καταστροφής και της επανάστασης που θα ακολουθούσε την αναχώρησή του. Οι κληρονόμοι της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ πρέπει να είναι προσεκτικοί εάν η βρετανική μοναρχία θέλει να αποφύγει την ίδια μοίρα με τη γαλλική.