ΑΘΗΝΑ
01:20
|
27.04.2024
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στον διάλογο και επιλέγουν τη διπλωματία, αλλά εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μία διπλωματική πορεία προς τα εμπρός» καθορίζει η σημερινή γραπτή απάντηση των ΗΠΑ στις απαιτήσεις της Ρωσίας για ασφάλεια εκτίμησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση να προσεγγίσει η Μόσχα «σωστά» αυτή την… «διπλωματική πορεία προς τα εμπρός».

Πρόσθεσε ακόμη πως η επιστολή που παραδόθηκε απόψε στη Ρωσία έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε επίσης πως η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε στη συνέχεια με αυστηρό τόνο πως οι ΗΠΑ «θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».

Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τις απαιτήσεις της Μόσχας εν σχέση με την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και των όπλων από την Ανατολική Ευρώπη και ή να μπει «απαγορευτικό» στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν εντούτοις ότι είναι έτοιμες  να συζητήσουν άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Μολονότι τόνισε πως θα παραμείνει ανοικτή η αμερικανική πρεσβεία Κίεβο εντούτοις κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα