ΑΘΗΝΑ
09:27
|
25.04.2024
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν ο τελευταίος διατάξει εισβολή στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν ο τελευταίος διατάξει εισβολή στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον Ρώσο ηγέτη από την πολεμική αναμέτρηση, παρόλο που η Ρωσία διαμηνύει συνεχώς σε όλους τους τόνους πως δεν είναι στη βούλησή της κάτι τέτοιο.

«Ναι», είπε ο Μπάιντεν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα μπορούσε να δει τον Πούτιν να αντιμετωπίζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Θα το έβλεπα αυτό».

Οι ΗΠΑ σπάνια επιβάλλουν κυρώσεις απευθείας εναντίον αρχηγών κρατών. Όμως ο Μπάιντεν έχει απειλήσει πως θα επιβάλλει τις πιο αυστηρές κυρώσεις που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εάν ο Πούτιν διατάξει τους περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Ουκρανία να περάσουν τα σύνορα της χώρας.

Εντωμεταξύ, το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής, και από την πλευρά του ζήτησε συγκεκριμένες παραχωρήσεις από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ότι η συμμαχία δεν θα προσθέσει την Ουκρανία ως μέλος.

Καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες με τη Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπάιντεν συνεχίζει να προετοιμάζεται για οποιαδήποτε πιθανή εισβολή. Η «προετοιμασία» αυτή περιλαμβάνει απειλές για καταστροφικές κυρώσεις στη Ρωσία, αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία και προετοιμασία αποστολής 8.500 στρατιωτών σε χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εισόδου στρατευμάτων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην ίδια την Ουκρανία.

Εντούτοις, το εύρος των πιθανών κυρώσεων παραμένει ασαφές. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφωνούν με τις ΗΠΑ σχετικά με το πόσο έντονα στοχεύουν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει πιέσει για εξαιρέσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, στην περίπτωση που προωθηθεί μια κίνηση να εμποδιστούν οι ρωσικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.

Το ίδιος ασαφής παραμένει ο αντίκτυπος τυχόν κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ηγέτη αποτελούν ένα μυστήριο, που ενδέχεται να γνωρίζουν μόνο αποσπασματικά ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πιστεύεται ότι είναι γνωστά περισσότερα για τους Ρώσους ολιγάρχες και άλλα άτομα του στενού κύκλου του Πούτιν και αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πληρεξούσιοι του Πούτιν.

Σε μια σειρά εγγράφων που διέρρευσαν, γνωστά ως «Pandora Papers» και δημοσιεύθηκαν από τον Guardian πέρυσι, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τον πλούτο ορισμένων ανθρώπων που πιστεύεται ότι ήταν κοντά στον Πούτιν. Αλλά η απόδοση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ή τραπεζικών λογαριασμών στον Ρώσο ηγέτη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη.

Επισήμως, ο Πούτιν δεν κατέχει σχεδόν καθόλου περιουσιακά στοιχεία. Το ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια και έχει τρία αυτοκίνητα και ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές του δηλώσεις. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει αντιταχθεί στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στον Πούτιν.

«Η επιβολή κυρώσεων κατά του αρχηγού της κυβέρνησης ή του αρχηγού της Ρωσίας είναι ένα ακραίο μέτρο που μπορεί να συγκριθεί με μια κατάρρευση των σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΠΗΓH: Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα