ΑΘΗΝΑ
09:06
|
22.05.2022
Αφορμή έδωσε η διπλάσια διάρκεια των πιστοποιητικών ίασης για τους βουλευτές με απόφαση του υπουργού Υγείας, Καρλ Λάουερμπαχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να μην εναρμονίσει τους κανονισμούς της με όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από την Covid-19 προκαλεί αντιδράσεις.

Πριν δέκα ημέρες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ ότι το πιστοποιητικό όσων έχουν νοσήσει και θεραπευθεί δεν θα ισχύει πλέον για έξι μήνες, αλλά μόνο για τρεις.

Η απόφαση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των κυβερνήσεων γερμανικών κρατιδίων προς την ομοσπονδία, με αποτέλεσμα ο Λάουτερμπαχ να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι στο εξής τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης.

Η Bundestag που εφαρμόζει αυστηρό κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους/ιαθέντες με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ) για τη συμμετοχή στην Ολομέλεια, διατηρεί τα πιστοποιητικά ίασης των βουλευτών σε ισχύ για έξι μήνες.

Η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ δήλωσε απόψε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Γερουσίας που θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη και σημείωσε ότι κατά την άποψή της η «ειδική μεταχείριση» θα πάψει να ισχύει ήδη από την Παρασκευή.

Άμεση αλλαγή του σχετικού κανονισμού ζήτησε και η ειδική για θέματα υγείας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Κριστιάνε Άσενμπεργκ-Ντούγκνους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ισχύουν ειδικοί κανονισμοί στο Κοινοβούλιο.

Ο συνταγματολόγος Κρίστιαν Χιλγκρούμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών, τονίζοντας: «Είτε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού ίασης είναι επιβεβλημένη επιστημονικά είτε όχι – ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για βουλευτές ή όχι». Λίγο νωρίτερα απόψε, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο διαβίβασε στην Bundestag ότι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) κατά του κανόνα 2G+ στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η AfD είχε ζητήσει προσωρινή αναστολή του κανόνα προκειμένου να επιτραπεί στους μη εμβολιασμένους ή ιαθέντες βουλευτές της να συμμετάσχουν στην Τελετή Μνήμης για το Ολοκαύτωμα η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδοτήσούν τρόφιμα και ενέργεια

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση κρουσμάτων

Ρατσισμό και αντισημιτισμό βλέπει η Πατέλ στο κίνημα για τερματισμό του ισραηλινού άπαρτχαϊντ

Μάνα, απέλυσα τον… εργοδότη – Αποζημίωση να πάρεις (και ζακέτα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα