ΑΘΗΝΑ
09:41
|
17.05.2022
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε το 2005 από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι στρατιώτες της 100ής Μονάδα Τυφεκιοφόρων απελευθέρωσαν το στρατόπεδο θανάτου. Τα σοβιετικά στρατεύματα άνοιξαν τις πύλες του Άουσβιτς γύρω στις 3 μ.μ. Περπάτησαν κάτω από το περίφημο σύνθημα «Arbeit Macht Frei» (η δουλειά σε απελευθερώνει) στην είσοδο και αντίκρισαν πάνω από 7.000 εξαθλιωμένους κρατούμενους.

Το σκίτσο με τον τίτλο: «Στο Στόμα της Τρέλας» είναι του Αυστραλού σκιτσογράφου Πιτ Κρέινερ, μέλος της ομάδας του cartoonmovement. Το εμπνεύστηκε διαβάζοντας το βιβλίο «Επιστροφή στο Άουσβιτς» της Πολωνοβρετανής επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, Κίτι Χαρτ-Μόξον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποια είσαι, Βίτα Ζαβερούκα;

Η Ζαν ντ’ Αρκ της Ουκρανίας και του ELLE το 2014, μέλος της Ταξιαρχίας Αϊντάν σήμερα, που δεν εμπνέεται ακριβώς από φιλελεύθερα ιδεώδη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απετράπη πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Δύση στο Μαλί

Απεργούν σήμερα ερευνητές και ερευνήτριες των ΑΕΙ

Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη μετά την άφιξη του διορισμένου πρωθυπουργού

Ουκρανία: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα