ΑΘΗΝΑ
12:37
|
18.05.2024
Ο 37χρονος Αμπντάλα Ασσάι έγινε γνωστός σε όλο το Λίβανο γιατί έκανε ληστεία τράπεζας για να πάρει χρήματα...από τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 37χρονος Αμπντάλα Ασσάι είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού καφέ στην μικρή πόλη Τζεμπ Τζανίν της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου. Πριν λίγες μέρες μπήκε σε υποκατάστημα της τράπεζας BBAC όπου έχει τα χρήματά του όχι ως πελάτης αλλά ως ληστής. Έθεσε υπό ομηρία επτά υπαλλήλους, έριξε πάνω τους βενζίνη και μετά τους απείλησε να τους κάψει εκτός και εάν του έδιναν 50.000 δολάρια από τον…δικό του τραπεζικό λογαριασμό!

A photo in the Assaii house shows Abdallah, far right. Finbar Anderson/ The National

Οι υπάλληλοι υπάκουσαν αλλά σύντομα επενέβη η αστυνομία και προχώρησε στη σύλληψή του. Ο Ασσάι ξεκίνησε τότε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο κάτω-κάτω δεν έκλεψε τα λεφτά της τράπεζας! Αυτά που ζήτησε ήταν από τον δικό του λογαριασμό.

The local branch of BBAC bank in Jeb Jannine where Abdallah Assaii held staff hostage to withdraw his money. Graffiti on the walls proclaims support for Mr Assaii. Finbar Anderson/ The National

Η περιπέτεια του Ασσάι δημιούργησε αίσθηση σε όλο τον Λίβανο.

Σε αυτή τη μικρή χώρα των περίπου 6.000.000 κατοίκων, που βιώνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία τους από το φθινόπωρο του 2019, είναι αρκετοί που έχουν καταθέσεις σε δολάρια ή λιβανέζικες λίρες αλλά αδυνατούν να τραβήξουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους. Και αυτο λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση (κάνοντας πλάτες στο πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο).

Lebanon needs more than foreign friends to save itself – Oxus Com

Γι’αυτό και ο Ασσ΄άι αντιμετωπίζεται πλέον από χιλιάδες ανθρώπους περίπου σαν «εθνικός» ήρωας.

Ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους

Η προσωπική του περιπέτεια, όπως τουλάχιστον την μετέφερε στους δημοσιογράφους η οικογένειά του, αγγίζει πολλούς.

Abdallah Assaii's sister, Fatima, and father, Ali, stand on the balcony of their home in the town of Kefraya in Lebanon's Bekaa Valley. Finbar Anderson/ The National

Πριν επιχειρήσει τη «ληστεία» της τράπεζας για να πάρει χρήματα από τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό, του έκλεψαν 15.000 δολάρια που προστέθηκαν στα άλλα 8.700 που χρωστούσε στους προμηθευτές για την αγορά φρούτων και νωπών λαχανικών.

Η τράπεζα αρνήθηκε τα επανειλημμένα αιτήματά του για χορήγηση χρημάτων από το λογαριασμό του (λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής κρίσης) με αποτέλεσμα να φθάσει σε απόγνωση.

Και τελικά έκανε αυτό που πολλοί δεν είδαν ως ληστεία αλλά ως μία… «ηρωική πράξη» που θα ήθελαν να κάνουν πολλοί στο Λίβανο: πήρε λεφτά από τον λογαριασμό του σε δολάρια.

Στο Τζεμπ Τζανίν πολλοί έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και να ζητούν από τις αρχές να αφήσει ελεύθερο τον Αμπντάλα Ασσάι «γιατί είχε δίκαιο». «Είμαστε όλοι Αμπντάλα Ασάι» λένε.

Ίσως έχουν δίκαιο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα