ΑΘΗΝΑ
01:02
|
25.02.2024
Τα δύο διεθνή έγγραφα καταγράφουν την προσήλωση των ηγετών όλων των χωρών της Ευρώπης «στην αρχή της μη διαίρεσης της ασφάλειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα σκοπεύει να απευθυνθεί επισήμως σε όλες τις χώρες, οι ηγέτες των οποίων έχουν υπογράψει τις διακηρύξεις του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστάνα το 2010 με το ερώτημα «γιατί αποσπούν από τις ίδιες τους τις υποχρεώσεις μόνο ένα σημείο, ενώ επιχειρούν να αγνοήσουν τις προϋποθέσεις τήρησης αυτού του αγαπημένου γι’ αυτούς σημείου».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι οι δυτικοί εταίροι της Μόσχας «ενσυνείδητα αποσιωπούν την αρχή, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να ενισχύεται η δική σου ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων». 

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η δήλωση του οποίου δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, και τα δύο αυτά διεθνή έγγραφα καταγράφουν την προσήλωση των ηγετών όλων των χωρών της Ευρώπης «στην αρχή της μη διαίρεσης της ασφάλειας, που υποχρεούμαστε με ιερότητα να τηρούμε».

Η αρχή αυτή περιλαμβάνει, κατά τη Μόσχα, δύο θεμελιώδεις αλληλοσυνδεόμενες προσεγγίσεις:

  • «Πρώτον: αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους ελεύθερα να επιλέγει στρατιωτικές συμμαχίες.
  • Δεύτερον: κάθε κράτος υποχρεούται να μην ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων.

Με άλλα λόγια, το δικαίωμα επιλογής συμμαχιών με σαφήνεια τίθεται υπό την προϋπόθεση της ανάγκης να υπολογίζονται τα συμφέροντα ασφάλειας οποιουδήποτε άλλου κράτους του ΟΑΣΕ, επομένως και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, «εάν για τη δεκαετία του 1990 μας εξηγούσαν ότι δεν υφίστανται γραπτές δεσμεύσεις για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τώρα έχουμε αυτές τις γραπτές δεσμεύσεις, επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ όχι μία φορά, μεταξύ άλλων και στο ανώτατο επίπεδο», γι’ αυτό και η Μόσχα τώρα θα δώσει «την κύρια έμφαση στην εξήγηση αυτής της πονηρής θέσης των δυτικών συναδέλφων μας».

Όπως υποστήριξε ο Σ. Λαβρόφ, ρώτησε τους Αμερικανούς συναδέλφους του κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις «πώς μπορούν να εξηγήσουν τη θέση τους, σύμφωνα με την οποία εξετάζουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ αποκλειστικά ως “μενού”, από το οποίο επιλέγουν μόνο ό,τι είναι “νόστιμο” για εκείνους», ενώ «ό,τι υποχρεώθηκαν να κάνουν από την άποψη των συμφερόντων των άλλων, προσπαθούν να το αγνοήσουν και να κωλυσιεργήσουν δια της φλυαρίας».

«Ο [Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών] ‘Αντονι Μπλίνκεν δεν απάντησε τίποτε στο ερώτημα αυτό, σήκωσε τους ώμους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί παρόμοια στάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη

Το μπλοκ ECOWAS αίρει τις κυρώσεις στο Νίγηρα

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Κερκόπορτα σε «ολιγάρχες και Τουρκία» το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέει η Ελληνική Λύση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα