ΑΘΗΝΑ
19:44
|
26.04.2024
Για την ΕΕ ο αγωγός «δεν έχει πεθάνει» ακόμη. Είμαστε εν αναμονή της μελέτης βιωσιμότητας από τον φορέα που συνεχίζει να ερευνά τις δραστηριότητες ανάπτυξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αμετάβλητη παραμένει η πάγια θέση της Επιτροπής όσον αφορά τον αγωγό EastMed». Αυτό σημείωσε σήμερα απαντώντας αποκλειστικά σε ερώτηση του Κοσμοδρόμιου εκπρόσωπος από το γραφείο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σε σχέση με τα σχέδια του αγωγού East Med.

Ο εκπρόσωπος επισημαίνει πως ο φορέας υλοποίησης της μελέτης βιωσιμότητας «δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει όλες τις δραστηριότητες ανάπτυξης του έργου και δεν έχει λάβει ακόμη επενδυτική απόφαση». Αναφέρει δε πως «η εμπορική βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται επίσης από τις μελλοντικές ανάγκες της περιφερειακής ζήτησης».

Eastmed Gas Pipeline 'Political Project': Expert - Energy News - Institute  of Energy of South East Europe

Ωστόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ στην Αθήνα δεν δόθηκε ευθεία απάντηση στο ερώτημα πότε ακριβώς αναμένουμε το πόρισμα της μελέτης βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ που είχε αναγγελθεί τον Ιανουάριο του 2020 με κόστος 34,5 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια.

«Έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ»

Κατά τα λοιπά αναφέρεται πως «ο αγωγός έχει χαρακτηριστεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ» και συμπεριλήφθηκε στον «5ο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος, τον οποίο πρότεινε η Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2021», όπου συμπεριλαμβάνονται διασυνοριακά έργα «για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης και ανθεκτικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ, τα οποία υπηρετούν τους ενεργειακούς και κλιματικούς μας στόχους». Σημειώνει δε πως η τελική έγκριση του καταλόγου «υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

 Αναφέρεται δε πως η σκοπιμότητα της συνέχισης του έργου EastMed Pipeline θα εξαρτηθεί από την εμπορική βιωσιμότητά του και την ικανότητά του να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Απάντηση μετά το αμερικανικό non paper

Η απάντηση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία καθώς έρχεται μετά το περιβόητο non paper του Στέιτ Ντηπάρτμεντ που είχε αποκαλυφθεί στις αρχές τρέχοντος μηνός με τη μορφή «δημοσιογραφικών πληροφοριών» σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Το non paper του Στέιτ Ντηπάρτμεντ έπαιρνε αποστάσεις από το σχέδιο του αγωγού East Med εκτιμώντας λίγο-πολύ πως δεν συμφέρει προκαλώντας ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Άγκυρα και την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίχως, από την άλλη, να σχολιαστεί διόλου από το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα