ΑΘΗΝΑ
21:08
|
07.11.2024
Τα κρούσματα στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται, υποδεικνύοντας ότι το τρέχον κύμα μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμα, λένε οι γιατροί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί οι περισσότεροι επιστήμονες και οργανισμοί να λένε πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριές νοσηλείες, όμως στην Ιταλία φάνηκε ότι η ραγδαία διασπορά της έχει κατακλύσει τις κλίνες Covid με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.

Τα κρούσματα στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται, υποδεικνύοντας ότι το τρέχον κύμα – που ξεκίνησε με την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον στα τέλη Νοεμβρίου και ώθησε τις λοιμώξεις σε επίπεδα ρεκόρ – μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμα, λένε οι γιατροί.

Τα δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου και κυκλοφόρησαν τις τελευταίες εβδομάδες παρέχουν μερικές σημαντικές πληροφορίες για άτομα που ήταν πιθανό να αρρωστήσουν πολύ βαριά από την τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού.

Υπογραμμίζουν επίσης τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός, παρόλο που μελέτες έχουν δείξει ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερη ασθένεια σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.

Το ποσοστό νοσηλείας ήταν 248,5 άτομα ανά 100.000 μη εμβολιασμένους κατά την περίοδο από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο δεν αναφέρουν εάν τα κρούσματα οφείλονταν στην Όμικρον. Πρόκειται πάντως για απότομη αύξηση, συγκριτικά με τους 172,4 ασθενείς ανά 100.000 ανεμβολίαστους, την περίοδο 19 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου.

Στην ομάδα των μη εμβολιασμένων, τα άτομα άνω των 80 ετών αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών, ακολουθούμενα από τα άτομα ηλικίας 60-79 ετών.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται στα μητρώα των μονάδων εντατικής θεραπείας και θνησιμότητας: οι άνθρωποι που εισήχθησαν στην εντατική ήταν συνολικά 31,3 ανά 100.000 ανεμβολίαστους, από 23,1 τον Νοέμβριο.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα αντιστοιχούσαν σε 52,9 ανά 100.000 άτομα που πέθαναν από Covid-19 κατά την περίοδο από 26 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 42,4 ανά 100.000 από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο, έχει περιθάλψει κυρίως μη εμβολιασμένους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες. Ένα μικρότερο μέρος είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου, αλλά τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα και σχεδόν κανένα που να είχε κάνει και αναμνηστική δόση. «Αυτή τη στιγμή όλοι οι ασθενείς μου στην εντατική δεν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε, την περασμένη Τρίτη, στο Reuters.

Αν και η Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ιταλία και παγκοσμίως, τα κρούσματα της Δέλτα εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Η «Δέλτα» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11% των κρουσμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λορίνι αναμένει ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν σε περίπου μια εβδομάδα καθώς το ποσοστό μολύνσεων έχει μειωθεί.

Στην Ιταλία, το ποσοστό νοσηλείας είναι 37,2 ανά 100.000 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν. Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί αλλά είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα είχαν επίσης νοσηλευτεί.

Πηγές: Domani, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προτάσεις Λιβάνιου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι τρεις στόχοι του (μάλλον τελευταίου) διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν

Δένδιας: Η Εφεδρεία έχει σημαίνοντα ρόλο και θα μεταρρυθμιστεί

Νόμος για απελάσεις Αράβων του Ισραήλ στη Γάζα λόγω… τρομοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα