ΑΘΗΝΑ
11:14
|
03.12.2022
Τα υπό παρακολούθηση κινητά χρησιμοποιούνταν από Φιλανδούς διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο ένα θύμα του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus της εταιρίας NSO Group ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Φιλανδίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων παρακολουθούνταν και κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε Φινλανδούς διπλωμάτες…

Ως γνωστόν , το λογισμικό Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 «στόχους» παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αντιφρονούντες. Όπως φαίνεται, ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα του λογισμικού ήταν και Φιλανδοί διπλωμάτες.

Finland's Foreign Minister Pekka Haavisto speaks at the NATO Foreign Ministers summit in Riga, Latvia last month.

«Μπορούμε τώρα να βεβαιώσουμε ότι υπήρχε στα κινητά μας ένα λογισμικό παρακολούθησης» ανέφερε ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Μάτι Παρβιάϊνεν. Τα εν λόγω κινητά χρησιμοποιούνταν από διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Το υπουργείο δεν θέλησε να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι στόχοι, ούτε διευκρίνισε αν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα εκείνων που τους παρακολουθούσαν.

«Κάνουμε κάποιες υποθέσεις» για το χρονικό διάστημα που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα πρόσθεσε ο Παρβιάϊνεν.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO, προϊόν της οποίας είναι το Pegasus, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί σε μια ενδεχόμενη έρευνα των φινλανδικών αρχών. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ έβαλαν την NSO στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που «απειλούν την ασφάλεια του κράτους».

Finnish diplomats targeted by Pegasus spyware: ministry

Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του.

Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Twitter Files: Αποκαλύψεις για λογοκρισία άρθρων για τον Χάντερ Μπάιντεν

Όρμπαν: Η ΕΕ εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

Λαβύρινθος στις Άνδεις

Πάνω από 1 εκατομμύριο νεκροί από όπλα στις ΗΠΑ από το 1990

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα