ΑΘΗΝΑ
13:37
|
24.04.2024
Η πρώτη Πορεία Λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε το 1953 με πρωτοβουλία του επαναστατικού κινήματος που είναι γνωστό ως Centennial Generation.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες Πέμπτη, η Πανεπιστημιακή Ομοσπονδία Φοιτητών (FEU) και η Ένωση Νέων Κομμουνιστών (UJC) κάλεσαν τους νεαρούς Κουβανούς να συμμετάσχουν στην Πορεία Λαμπαδηδρομίας, η οποία τιμά τον εθνιικό ήρωα Χοσέ Μαρτί την παραμονή των 169ων γενεθλίων του.

Μέσω της συγκεκριμένης λαμπαδηδρομίας θα εορταστεί επίσης η 60η επέτειος του UJC, η εκατονταετηρίδα της FEU και η 76η επέτειος από την εισαγωγή του Φιντέλ Κάστρο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Με σύνθημα «Έχω φωτίσει τα νιάτα μου», η πορεία θα ξεκινήσει την ίδια στιγμή στις 20:00 από όλα τα καθορισμένα σημεία σε κάθε επαρχία της χώρας. Στην πρωτεύουσα, για παράδειγμα, θα φύγει από τα σκαλιά του Πανεπιστημίου της Αβάνας και θα καταλήξει στο «Martian Forge», το πρώην λατομείο στο οποίο ο Χοσέ Μαρτί έκανε καταναγκαστικά έργα κατά τη διάρκεια της πολιτικής του φυλάκισης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών, Ντανιέλ Μεντίνα, διαβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες της εκδήλωσης και hashtags με πατριωτικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα υγείας για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19.

Η πρώτη Πορεία Λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε το 1953 με πρωτοβουλία του επαναστατικού κινήματος που είναι γνωστό ως Centennial Generation, το οποίο και καθοδήγησε ο Φιντέλ Κάστρο για να πολεμήσει τη δικτατορία του Fulgencio Batista (1953-1959) και έχοντας ως απώτερο στόχο την εθνική απελευθερωτική διαδικασία.

Η άρνηση του τότε κυβερνήτη Μπατίστα να δώσει άδεια για την πραγματοποίησή της δεν πτόησε τους υποστηρικτές της πορείας, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν καρφιά στους πυρσούς για να αμυνθούν σε περίπτωση που ο στρατός τούς επιτεθεί. Η παρέλαση όμως δεν διακόπηκε από τους στρατιώτες και είχε εξαιρετική επιτυχία.

«Όλοι πίστευαν ότι ο Μαρτί επρόκειτο να πεθάνει το έτος της εκατονταετηρίδας του, ότι η μνήμη του θα έσβηνε για πάντα. Τόσο μεγάλο ήταν το  μίσος! Αλλά ζει: οι άνθρωποι του λαού του είναι επαναστάτες και πιστοί στη μνήμη του αφού έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι τις θέσεις του, έτσι ω΄στε αυτός ο ίδιος να συνεχίζει να ζει στην ψυχή της πατρίδας. Κούβα τι θα γινόσουν αν είχες αφήσει τον Απόστολό σου να πεθάνει!», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φιντέλ το 1953.

ΠΗΓΗ: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα