Ενστάσεις για τη χρονική στιγμή, αλλά και τον τρόπο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας εκφράζουν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης,και ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Θεωρώ ότι είναι λάθος» η χαλάρωση μέτρων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ανέφερε η κ. Λινού μιλώντας στην πρωινή ζώνη του ΑΝΤ1, «Είμαστε σε μια περίοδο που καθημερινά έχουμε αύξηση, του μέσου αριθμού ημερήσιων θανάτων κατά 30% σε σχέση με πριν την πανδημία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε αύξηση θανάτων 15% λόγω covid. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την μετάδοση. Η ζωντανή μουσική έχει αποδειχθεί, ίσως πικρά και στη χώρα μας, ότι μεταδίδει τον κορωνοϊό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλα μέσα διευκόλυνσης. Καταλαβαίνω ότι με την μουσική δημιουργείται μια καλύτερη ψυχολογική αίσθηση, για τους ανθρώπους που την απολαμβάνουν. Αλλά υπάρχουν ίσως άλλοι τρόποι να καταπολεμήσουμε την γενική ψυχολογική πίεση που βιώνουμε όλοι» και υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να περιμένουμε τουλάχιστον μιάμιση βδομάδα ακόμα προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία για το αν ήταν θετική η επίδραση της κακοκαιρίας στην μεταδοτικότητα και αν θα υπάρχει πραγματική μείωση των κρουσμάτων. «Ακόμη και χτες που είχαμε 20.000 κρούσματα περίπου, ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από 8%, σχεδόν 8,5%. Πρέπει να θυμηθούμε ότι παραμονές Πάσχα του 2021 μιλάγαμε για το αν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι, με δείκτη θετικότητας κοντά στο 4%» κατέληξε η κ. Λινού.
Τζανάκης: Τα πραγματικά κρούσματα πιθανώς είναι 40.000-50.000
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από την πλευρά του ανέφερε ότι το μίνι λοκντάουν που επέβαλε η κακοκαιρία, ειδικά στην Αττική, θα έχει μια επίδραση στο πανδημικό κύμα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι ενώ μειώθηκαν οι κοινωνικές επαφές, αυξήθηκαν οι ενδοοικογενειακές, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να μην μπορεί να είναι ξεκάθαρες.
«Από πλευράς κρουσμάτων αντιλαμβανόμαστε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς πάρα πολύς κόσμος ασυμπτωματικός ή ολιγοσυμπτωματικός δεν αποκαλύπτεται. Μην νομίζουμε ότι είναι 18.000-20.000 τα ημερήσια κρούσματα, πιθανώς είναι 40.000-50.000, που κυκλοφορούν και διασπείρουν τη νόσο» ανέφερε ο κ. Τζανάκης και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να αντιγράφουμε αποφάσεις άλλων χωρών για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το επιδημιολογικό περιβάλλον αλλά και το επίπεδο Δημόσιας Υγείας στην χώρα μας είναι διαφορετικό.
Για τη χαλάρωση μέτρων ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Είμαι υπέρ του να διευρυνθεί το ωράριο στην εστίαση, διότι αραιώνει ο κόσμος, δεν υπερσυγκεντρώνεται. Η διακριτική μουσική σε ένα εστιατόριο δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Είναι όμως τελείως διαφορετικό να ανοίξει ένα μπουζουξίδικο με ζωντανή μουσική και τους ανθρώπους πλάτη με πλάτη στα τραπέζια, να τραγουδούν. Προτείνω να εστιάσουμε με σωστό επιδημιολογικό τρόπο τα μέτρα. Με τη μεγαλύτερη δυνατή χαλάρωση, αλλά την μέγιστη δυνατή επιδημιολογική ασφάλεια».
Καπραβέλος: «Υπάρχει κίνδυνος για νέο κύμα-Δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία»
Τον κίνδυνο επέλασης ενός νέου πανδημικού κύματος, επεσήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως ήδη τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα κρουσμάτων το οποίο ωστόσο σημείωσε πως θα είναι ηπιότερο. Δήλωσε, μάλιστα, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει δοθεί το μήνυμα ότι το τέλος της πανδημίας βρίσκεται κοντά και για αυτόν τον λόγο πρότεινε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, να διατηρηθεί η χρήση της μάσκας αλλά και να επιβληθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους:.
«Λάθος μήνυμα η χαλάρωση των μέτρων, δεν είναι ώρα για να βγει κάποιος να διασκεδάσει. Τώρα πρέπει να προσέξουμε και να μην χαλαρώσουμε, δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά.