ΑΘΗΝΑ
22:29
|
02.05.2024
Από τον επόμενο μήνα στα διαβατήρια του Βελγίου θα μπορεί να συναντήσει κανείς τον Τεντέν, τα Στρουμφάκια και τον Λούκι Λουκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν κάποιος Βέλγος, τον περασμένο αιώνα, χρειαζόταν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ένα διαβατήριο, αυτός ήταν ο πασίγνωστος και ατρόμητος ήρωας των κόμικς Τεντέν που ταξίδευε σε όλον τον κόσμο για να διαλευκάνει μυστήρια.

Και τώρα, ο χαρακτήρας που δημιούργησε ο Βέλγος καρτουνίστας Ερζέ το 1929, θα ταξιδεύει μαζί με κάθε Βέλγο στο εξωτερικό, καθώς από τις 7 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες τα νέας σχεδίασης διαβατήρια της χώρας, στις σελίδες των οποίων θα φιλοξενούνται ήρωες καρτούν για τους οποίους η χώρα έχει γίνει διάσημη στο εξωτερικό.

Οι προηγούμενες εκδόσεις των βελγικών διαβατηρίων χρονολογούνταν από το 2008 και περιελάμβαναν εικονογράφηση βασισμένη στην βελγική αρχιτεκτονική, όπως κτίρια γοτθικού και μπαρόκ ρυθμού. Αλλά πλέον τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα των Βέλγων γίνονται πιο «ανάλαφρα» καθώς εκεί θα μπορεί να συναντήσει κανείς σκίτσα του διάσημου πύραυλου του Τεντεν για το φεγγάρι (στην πρώτη σελίδα), της έπαυλης του φίλου του Κάπταιν Χάντοκ, αλλά και των Στρουμφ, του Λούκι Λουκ, του Μαρσουπιλαμί και των Σπιρού και Φαντάζιο.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς η τέχνη των κινουμένων σχεδίων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του Βελγίου που υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 700 σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων, και φυσικά το διάσημο μουσείο Centre Belge de la Bande Dessinée, έκτασης 4.200 τ.μ. που αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερους από 200 χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στα αρχεία του Κέντρου φυλάσσονται περισσότερες από 7.000 πρωτότυπες ολοσέλιδες εικόνες και σχέδια δημιουργών από όλη την Ευρώπη, ενώ το αναγνωστήριό του διαθέτει περισσότερα από 3.000 άλμπουμ μεταφρασμένα σε 36 γλώσσες.

Παρά την καρτουνίστικη ανάλαφρη εμφάνισή τους, οι αρχές τονίζουν ότι η ασφάλεια των διαβατηρίων έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Το βελγικό διαβατήριο είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για εμάς, αλλά και αντικείμενο πόθου για παραχαράκτες», ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών Σόφι Βιλμές. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε συνεχώς για να βελτιώσουμε την ασφάλειά του», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους εκδότες και τους συγγραφείς που συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό των διαβατηρίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σημείωσε ότι τα νέα διαβατήρια τονίζουν ένα «κεντρικό στοιχείο της κουλτούρας και της επιρροής του Βελγίου στο εξωτερικό».

Με πληροφορίες από thebulletin.be, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα