Έτοιμοι για μπλόκα στους δρόμους είναι οι αγρότες, με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί σήμερα το μεσημέρι, 29/1/2022, στα Φάρσαλα. Στη συνάντηση υπάρχουν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων από όλη τη χώρα, όπως αναφέρει μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κ. Ρίζος Μαρούδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή απόφαση θα καθορίσει την ακριβή μορφή της κινητοποίησης, βάζοντας στο τραπέζι πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων στους δρόμους. Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν όλα, με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και μάλιστα αντιπροσωπεία τους θα παρευρευθεί στη σημερινή πανθεσσαλική σύσκεψη των μπλόκων. Την ίδια ημέρα ήταν και το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και των αγροτικών συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου στις Αρχάνες. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης ζήτησε συσπείρωση από τα μέλη του.
Την Τρίτη ακολούθησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά και την Τετάρτη του Ολύμπου στην Ελασσόνα, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ για τις δραματικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης πορείας του ενεργειακού κόστους στην γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Την Πέμπτη εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ συμμετείχαν σε συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Καρδίτσας, στη γέφυρα – «σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας. Δυναμικά ήταν και τα συλλαλητήρια σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Χθες Παρασκευή στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας. Αλλά και για τις επόμενες ημέρες έχουν προαναγγελθεί κινητοποιήσεις σε Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χανιά, Άρτα κ.ά.
Στο επίκεντρο των προβλημάτων που βγάζουν τους αγρότες στον δρόμο βρίσκεται το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, εξαιτίας του πανάκριβου πετρελαίου, των φουσκωμένων τιμολογίων ρεύματος, αλλά και των υψηλών τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια Επίσης, στη λίστα των θεμάτων που «καίνε» το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές στην παραγωγή.
Στο προσκήνιο οι Έλληνες παραγωγοί επαναφέρουν την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους καθώς και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.
Επιπλέον, στα πάγια αιτήματά τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και άλλα βασικά είδη, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία κ.ά.