ΑΘΗΝΑ
09:01
|
18.05.2024
Καταπέλτης ο Σεργκέι Λαβρόφ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να στείλει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα φέρει τίποτα χρήσιμο στη Συμμαχία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εκπομπή Voskresny Vecher στο ρωσικό Κανάλι Ένα (Channel One) . «Κάθε φορά αποδεικνύεται, ότι η γραμμή που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται κινείται όλο και πιο ανατολικά. Τώρα, έχει ήδη πλησιάσει την Ουκρανία. Θέλουν να τραβήξουν κι αυτή τη χώρα εκεί. Νόμιζα ότι είναι σαφές σε όλους ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη και δεν θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ: «Αυτό θα υπονομεύσει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς θα είναι κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ κι άλλων κρατών μελών της συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ. «Ας παραμυθιάζονται λέγοντας ότι είναι μια “αμυντική” κίνηση. Δεν διευκολύνει τα πράγματα για εμάς. Η γραμμή άμυνας έχει ήδη έρθει κοντά μας», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

«Αυτό θα υπονομεύσει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς θα είναι κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και άλλων κρατών μελών της συμμαχίας», ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία ΄έστειλε μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, ζητώντας τους να εξηγήσουν εάν σκοπεύουν να συμμορφωθούν με τις βασικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια. «Σήμερα, στέλνουμε ένα επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στις χώρες της Συμμαχίας και του ΟΑΣΕ μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών με ένα πιεστικό αίτημα να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας των άλλων», είπε «Αν δεν το σχεδιάσουν αυτό, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί. Αυτό θα είναι το βασικό ερώτημα για τον καθορισμό των περαιτέρω προτάσεών μας που θα αναφέρουμε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής».

Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη». «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Με πληροφορίες από TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα