ΑΘΗΝΑ
01:21
|
03.05.2024
Δωρεάν online προβολές με ελληνικούς υπότιτλους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ιρανικός κινηματογράφος, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση σε διεθνές επίπεδο, αποκτά πλέον τη δική του πλατφόρμα στην ελληνική γλώσσα.

Με αφορμή την εθνική ημέρα του Ιράν το Ιράνflix, ξεκινά και επισήμως την λειτουργία του, και από την 1η έως την 11η Φεβρουαρίου δίνει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάθε δεύτερη μέρα μια σύγχρονη ποιοτική ιρανική ταινία.

Αν και άγνωστος στη δύση μέχρι πρόσφατα, ο ιρανικός κινηματογράφος, με περισσότερες από 100 παραγωγές ταινιών ετησίως, έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε μια ζωντανή καλλιτεχνική έκφραση, συγκροτώντας πλέον μια ισχυρή βιομηχανία που δεν χάνει όμως την ποιητική και λογοτεχνική ματιά. Πολλές από τις ταινίες του έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και μνείες σε διεθνή φεστιβάλ, προσελκύοντας τον θαυμασμό του παγκόσμιου κοινού.

Ένας κινηματογράφος με έντονα τα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, που έχει δώσει έως τώρα διάσημους, διεθνούς εμβέλειας σκηνοθέτες όπως ο Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ασγκάρ Φαραντί, αλλά και λιγότερο διακεκριμένους, όχι όμως λιγότερο ενδιαφέροντες, που αξίζει κανείς να γνωρίσει τη δουλειά τους. Ανάμεσά τους οι Ρεζά Μιρκαριμί, Εμπραχίμ Χαταμικιά, Μασούντ Κιμιαεϊ, Μανί Χαγκιγκί, Μπαχράμ Ταβακολί, Πουραν Ντεραχσαντε και άλλοι.

Η λειτουργία της πλατφόρμας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, θα ξεκινήσει με την προβολή από την Τρίτη 1 έως και την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου της ταινίας Σάρα και Αϊντά (Sara and Ayda/2017)  του Μάζιαρ Μίρι

Η Sara και η Ayda είναι δύο πολύ στενές φίλες. Όταν η φήμη της μίας  από αυτές βρίσκεται σε κίνδυνο, προσπαθούν να βρουν λύση για να ξεδιαλύνουν την κατάσταση. Πόσο μακριά όμως θα φτάσουν για να στηρίξουν η μία την άλλη;

Κατά την πρώτη περίοδο προβολών -και ανά τριήμερο έως τις 11 Φεβρουαρίου- περίοδο που συμπίπτει με την περίοδο των δέκα ημερών προς τιμή της Εθνικής Ημέρας του Ιράν με την ονομασία Φατζρ, θα προβληθούν ακόμα οι ταινίες:

Το σπίτι στην οδό 41 (A House on 41st Street/2016) του Χαμίντ Ρεζά Γκορμπανί (3-5/2)
Το φύλλο της Ζωής (Leaf of Life/2017) του Έμπραϊμ Μοκτάρι (5-7/2)
Οι κάτοικοι της Βίλας (Villa Dwellers/2017) της Μουνίρ Γκεϊντί (7-9/2)
Αλήθειες και ψέματα (Appendix/2017) του Χοσεΐν Ναμαζί   (9-11)

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τις ημέρες και ώρες της δωρεάν προβολής τους μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα