ΑΘΗΝΑ
12:52
|
02.05.2024
Αφορμή έδωσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στο φόντο των στενότερων σχέσεων Μαλί-Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στο Μαλί μέσα στο τρέχον τριήμερο ζήτησε σήμερα η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την ένταση στις σχέσεις με το Παρίσι στο φόντο της σημαντικής αύξησης της συνεργασίας τής με τη Ρωσία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Αφορμή έδωσαν τα σχόλια του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν την περασμένη Παρασκευή πως η χούντα του Μαλί «είναι εκτός ελέγχου» και πως πρόκειται για μία «παράνομη κυβέρνηση».

Ένα 24ωρο μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί που είχε «απειλήσει» με πλήρη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία «εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό».

Εικόνα

Οι δηλώσεις αυτές φούντωσαν περαιτέρω την κρίση στις σχέσεις της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με αποτέλεσμα σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, να δηλώσει πως ο Γάλλος πρέσβης, Ζοέλ Μεγέρ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών «μετά τις πρόσφατες εχθρικές και εξωφρενικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών».

Εικόνα

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε σε πρώτη φάση με σιγή ιχθύος από το Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης με τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί στο σημείο που άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών στην πόλη Γκάο του βόρειου τμήματος της χώρας στο φόντο του πολυετούς αγώνα πάταξης των τζιχαντιστών που «πολιορκούν» τη χώρα εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα