ΑΘΗΝΑ
23:04
|
25.04.2024
Χιλιάδες και πάλι στους δρόμους στην τελευταία στη σειρά διαδηλώσεων που διαρκούν εδώ και μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας διαδήλωσαν, χθες Κυριακή, για μία ακόμα φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τον περασμένο Οκτώβριο και ζητώντας μια αποκλειστικά πολιτική κυβέρνηση να ηγηθεί της μεταβατικής διαδικασίας της χώρας προς τη δημοκρατία.

Οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από την Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν και τις Επιτροπές Αντίστασης, οι οποίες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της εξέγερσης κατά του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019 και των μαχητικών διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών (CCSD)ιατρικές πηγές, ένας 27χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε, και τουλάχιστον τρία ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν στο Χαρτούμ.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής πόλης του Πορτ Σουδάν, της δυτικής περιοχής Νταρφούρ και του Μαντάνι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Τζαζίρα, περίπου 135 χιλιόμετρα (85 μίλια) νοτιοανατολικά του Χαρτούμ.

Τουλάχιστον 79 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έως τώρα, κυρίως από πυροβολισμούς και δακρυγόνα, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών.

Ένοπλοι στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες σε μια φαινομενική επίδειξη δύναμης του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να προσπαθήσουν να διαλύσουν τα πλήθη που παρέλασαν αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου ανέστειλε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας που διαπραγματεύτηκαν το 2019 μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ από μιά λαϊκή εξέγερση.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα