ΑΘΗΝΑ
13:57
|
17.05.2024
H κ. Γκρέι αναφέρει ότι ερεύνησε 16 συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, δίχως όμως να κατονομάζει άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αριθμός εκ των συναθροίσεων που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια εν μέσω απαγορευτικών λόγω πανδημίας «δε θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να διεξαχθούν», συμπεραίνει η κ. Σου Γκρέι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το «partygate» στη Βρετανία.

Στη συντετμημένη 12σελιδη έκθεση που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το πρωί, έπειτα από αναμονή πολλών ημερών, η ανώτερη αξιωματούχος του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου τονίζει ότι «κάποια από τη συμπεριφορά γύρω από αυτές τις συγκεντρώσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί».

Αναφέρει ότι ερεύνησε 16 συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 σχολιάζοντας ότι μοιάζει να μη λαμβάνονταν πολύ υπόψη τα όσα ίσχυαν τότε στη χώρα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητα των συναθροίσεων. Κάνει δε λόγο για «αποτυχίες ηγεσίας και κρίσης» από διάφορα τμήματα της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου.

Επισημαίνει και ασκεί κριτική επίσης για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε κυβερνητικά γραφεία, καθώς και τη χρήση του κήπου της Ντάουνινγκ Στριτ για συναθροίσεις δίχως ξεκάθαρη εξουσιοδότηση ή εποπτεία.

Όπως αναμενόταν, ωστόσο, η κ. Γκρέι δεν κατονομάζει άτομα που θεωρεί ότι συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον αδικαιολόγητο τρόπο, αλλά κάνει γενικά λόγο για «σοβαρή αποτυχία τήρησης όχι μόνο των υψηλών επιπέδων που αναμένονται από αυτούς που εργάζονται στον πυρήνα της κυβέρνησης, αλλά και των επιπέδων που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την περίοδο».

Η κ. Γκρέι τονίζει στην έκθεση πως η Μητροπολιτική Αστυνομία τής ζήτησε να συμπεριλάβει μόνο ελάχιστες αναφορές στα πάρτι που τελούν πλέον υπό αστυνομική έρευνα και πως αυτό σημαίνει ότι η ίδια δεν μπορεί να παρουσιάσει μία «ουσιώδη» ανάλυση των εκτενών πληροφοριών που συνέλεξε.

Αποκαλύπτει δε πως η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά 12 εκ των 16 συναθροίσεων που απασχόλησαν την ίδια, ως εκδηλώσεις κατά τις οποίες δυνητικά διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις, οι οποίες πάντως δεν αναμένεται να επισύρουν κάτι περισσότερο από χρηματικό πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως η Σου Γκρέι είναι η δεύτερη στην ιεραρχία δημόσια λειτουργός, μόνιμη γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου και αναφέρεται στον ανώτατο κρατικό λειτουργό, Σίμον Κέις.

Στο βιογραφικό της η Γκρέι έχει την διεξαγωγή έρευνας για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι, Ντάμιαν Γκριν, το 2017, που οδήγησε τελικώς στην παραίτησή του, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μια γυναίκα και ότι έβλεπε πορνογραφικό υλικό από τον υπολογιστή του γραφείου του. 

Πηγές: SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα