ΑΘΗΝΑ
09:56
|
02.05.2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα προωθήσει ενεργειακά και...προεκλογικά σχέδια. Ο Τούρκος πρόεδρος το ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ Δύσης-Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με φιλόδοξους στόχους μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, στο Κρεμλίνο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν καθώς επιδιώκει αφενός να διαπραγματευτεί την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε καλύτερες τιμές και αφετέρου να επιταχύνει την πρόοδο στη διαδικασία επέκτασης του πυρηνικού συγκροτήματος Paks στη νότια Ουγγαρία με δύο επιπλέον πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 1.200 MW που έχει αναλάβει η Rosatom.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Ούγγρου πρωθυπουργού ενδέχεται να συναντήσουν εμπόδια καθώς η επίσκεψή του επισκιάζεται από την όξυνση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών με την Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Όρμπαν σε ανάρτηση που έκανε προ ημερών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υποστήριξε πως δεν θα αποφευχθεί (με τον Ρώσο πρόεδρο) μία κουβέντα πάνω στην «κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη». Υποστήριξε δε πως σε αυτό το θέμα η θέση της Ουγγαρίας είναι ξεκάθαρη:

«Μας ενδιαφέρει η ειρήνη». 

Ο Όρμπαν διαβεβαίωσε πως πριν συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο ηγέτη θα έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το συμβολικό μήνυμα στον Πούτιν

Γερμανοί αναλυτές μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε επισημαίνουν πως η αυριανή θα είναι η 11η συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Όρμπαν και πως η συγκυρία στέλνει και ένα συμβολικό μήνυμα στον Πούτιν γιατί του δείχνει πως υπάρχει μία ποικιλία στάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Η στροφή του Όρμπαν προς τον Πούτιν | Liberal.gr

«Μία παρόμοια συνάντηση συνέβη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τότε είχε πυροδοτήσει συζητήσεις για το εάν η Ουγγαρία λειτουργεί τελικά σαν τον Δούρειο Ίππο στη Δύση» είπε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Ιγκέντους συνεργάτης του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των ΗΠΑ για την Κεντρική Ευρώπη.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως με την επικείμενη συνάντηση ο Όρμπαν «θα επιχειρήσει να πετύχει με ένα σπάρο δύο τρυγόνια»: Αφενός να διατηρήσει την ειδική σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία, αφετέρου ενόψει των επικείμενων ουγγρικών εκλογών, να δείξει πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας του και να αυξήσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο…

Και ο Ερντογάν στις 3 Φλεβάρη στο Κίεβο

Λίγες μέρες μετά την αυριανή επίσκεψη στη Μόσχα, ένας άλλος ηγέτης μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σε μία προσπάθεια να αυξήσει το γεωπολιτικό εκτόπισμα της χώρας του.

Πρόκειται για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Κίεβο την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να παίξει το ρόλο «μεσάζοντα» μεταξύ Δύσης και Μόσχας σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα επιχειρήσει το ρόλο του μεσάζοντα έχοντας πολύ περισσότερα να κερδίσει από όσα να χάσει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα