Πρόσφατα ανακαλυφθέντα ισραηλινά ιστορικά αρχεία αποκαλύπτουν τις αδιάκοπες προσπάθειες των Ισραηλινών να εκκενώσουν βίαια τα παλαιστινιακά εδάφη από τους Βεδουίνους κατοίκους τους στη Νεγκέβ κατά τη δεκαετία του 1950.
Το ρεπορτάζ της Haaretz ανέφερε ότι τα αρχεία ανακαλύφθηκαν ως μέρος μιας νομικής υπόθεσης έγγειας ιδιοκτησίας κατά την οποία εκδιώχθηκαν Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ στο Αλ-Αρακίμπ, ένα από τα δεκάδες χωριά που θεωρήθηκαν παράνομα και στα οποία απαγορεύτηκε η παροχή νερού, ηλεκτρισμού και υπηρεσιών μεταφοράς, μεταξύ άλλων. Το Αρακίμπ κατεδαφίστηκε 197 φορές από το Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε τα εδάφη του, ενώ οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί του έχουν εδώ και χρόνια αμφισβητήσει δικαστικά τις συγκεκριμένες κινήσεις του ισραηλινού κράτους.
Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε από τον Μοσέ Νταγιάν, διοικητή της νότιας περιοχής, τον Νοέμβριο του 1951, με σκοπό την εκδίωξη των Παλαιστίνιων Βεδουίνων από περιοχές στα βορειοδυτικά της Νεγκέβ. Πράγμα που θα μετέτρεπε τους Παλαιστίνιους που έγιναν πολίτες του Ισραήλ σε ενοικιαστές γης.
«Η μεταφορά των Βεδουίνων σε νέα εδάφη θα ακυρώσει το δικαίωμά τους ως ιδιοκτητών γης, και θα θεωρούνται πλέον ως ενοικιαστές κυβερνητικών γαιών», γράφει ο Νταγιάν σε μια επιστολή του, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας. Το σχέδιο του Νταγιάν εγκρίθηκε στη συνέχεια από τον αρχηγό του στρατού, Γιγκάλ Γιαντίν, ο οποίος πρότεινε επίσης ότι εάν οι Παλαιστίνιοι δεν «μεταφερθούν οικειοθελώς», οι νεοσύστατες ισραηλινές δυνάμεις θα «αναγκαστούν να τους μεταφέρουν» και να τους απομακρύνουν βίαια από τα εδάφη τους.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ πιστεύουν ότι η υπόθεση του Αραγκίμπ θα τελειώσει υπέρ της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ιστορικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να έχουν νομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη Haaretz.
Το χωριό Αραγκίμπ εκτείνεται σε 200 στρέμματα και ό,τι απέμεινε από αυτό, λόγω των συνεχών καταδαφίσεων από πλευράς Ισραήλ, έχει ξαναχτιστεί επανειλημμένα. Τα παλαιστινιακά εδάφη στο Αραγκίμπ κατασχέθηκαν, όπως και αλλού, σύμφωνα με τον νόμο περί κτήσης γης του 1953. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι τα εδάφη στη Νεγκέβ, στα οποία ζούσαν οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες μεταξύ 15 Μαΐου 1948 και 1ης Απριλίου 1952, ανήκαν στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία είχε απαλλοτριώσει 247.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.
Τα νέα ιστορικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι Παλαιστίνιοι εκείνη την περίοδο απελάθηκαν βίαια από ισραηλινές δυνάμεις που ασκούσαν απειλές, βία, δωροδοκία και απάτη, σύφωνα με τη Haaretz.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ στο Νεγκέβ διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε ένα σχέδιο «δασοποίησης» της περιοχής, υπό την ηγεσία του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF), το οποίο θεωρούν ως έναν ακόμη τρόπο για να τους στερήσουν τα εδάφη τους. Την Κυριακή, σχεδόν 200 από αυτούς διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στην Ιερουσαλήμ κατά του σχεδίου, αποκαλώντας το «πολιτική διακρίσεων και παραμέλησης».
Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι πολίτες ζουν στην έρημο της Νεγκέβ. 100.000 ζουν σε 35 μη αναγνωρισμένα χωριά και στερούνται βασικών δημόσιων υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: Middleeasteye.net