ΑΘΗΝΑ
18:36
|
20.09.2024
Ο Covid-19 έρχεται να ακυρώσει για τρίτη συνεχή χρονιά τα ταξίδια εκατομμυρίων Κινέζων που ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Σεληνιακό Νέο Έτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Covid-19 έρχεται να ακυρώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων Κινέζων που ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Πριν από την πανδημία, στο πλαίσιο του εορτασμού γίνονταν περίπου 3 δισεκατομμύρια ταξίδια σε όλη την Κίνα και επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο.

Όμως, οι αναζωπυρώσεις του ιού έχουν αναγκάσει πολλούς να ακυρώσουν τα σχέδιά τους. Κινέζοι αξιωματούχοι – που εξακολουθούν να ακολουθούν μια στρατηγική μηδενικού Covid – έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα λίγες μέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Το Σεληνιακό Νέο Έτος – επίσης γνωστό ως «Γιορτή της Άνοιξης» στην Κίνα – πέφτει φέτος σήμερα, 1η Φεβρουαρίου. Θεωρείται ευρέως στην Κίνα ως η κατ’ εξοχήν οικογενειακή γιορτή. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν μαζί με τους συγγενείς τους.

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 1,18 δισεκατομμύρια ταξίδια. Ενώ ο αριθμός παραμένει πολύ μακριά από τον αντίστοιχο προ πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα υπερ-μετάδοσης του ιού.

Οι Κινέζοι πολίτες έχουν τεθεί υπό αυστηρή κρατική επιτήρηση, με ένα σύστημα έγχρωμης κωδικοποίησης να καθορίζει εάν μπορούν να ταξιδέψουν. Πρέπει να εμφανίζουν έναν πράσινο κωδικό υγείας στο τηλέφωνό τους – που υποδηλώνει ότι δεν έχουν βρεθεί σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από τον Covid – πριν επιβιβαστούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και περάσουν από σημεία των εθνικών οδών.

Η επιμονή της Κίνας στην επιδίωξη μιας πολιτικής εξάλειψης του ιού οδήγησε τους αξιωματούχους να πραγματοποιούν γύρους μαζικών δοκιμών και να επιβάλλουν ξαφνικά λοκντάουν επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους ως απάντηση σε σποραδικά κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την πρώτη μέρα του Εαρινού Φεστιβάλ, έχουν εντείνει περαιτέρω την πίεση στους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν αποκλείσει τοπικούς δήμους και ολόκληρες πόλεις για να πολεμήσουν την εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα αντιμετωπίστηκαν με απογοήτευση από τον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι εσωτερικοί μετανάστες εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο, καθώς η κινεζική πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει τις λίγες πολύτιμες μέρες το χρόνο όπου μπορούν να επιστρέψουν για να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στον τόπο καταγωγής τους.

«Είναι λάθος για έναν μετανάστη εργάτη που μοχθεί μέρα και νύχτα, που ζει μακριά από το σπίτι του, να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να επανενωθεί με την οικογένειά του κατά τις λίγες μόνο μέρες των ετήσιων διακοπών του;» έγραψε ένας χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα