ΑΘΗΝΑ
15:45
|
22.11.2024
Ακόμη και πριν την πανδημία, το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον όγκο των αποβλήτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πεταμένες σύριγγες, τα χρησιμοποιημένα κιτ των τεστ και τα φιαλίδια των εμβολίων έχουν συσσωρευτεί δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών απορριμμάτων που απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Τρίτη.

Όλος αυτός ο όγκος απορριμμάτων, ένα μέρος του οποίου θα μπορούσε να είναι μολυσματικό, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, εκθέτει πιθανώς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, αναφέρει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση μπορούν επίσης να επηρεαστούν μέσω του μολυσμένου αέρα από την καύση απορριμμάτων, την κακή ποιότητα νερού ή τα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικού στις συσκευασίες του ιατρικού υλικού και η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 87.000 τόνοι ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, ισοδύναμο με το βάρος πολλών εκατοντάδων γαλάζιων φαλαινών, είχαν παραγγελθεί μέσω μιας πύλης των Ηνωμένων Εθνών έως τον Νοέμβριο του 2021 – οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύεται ότι κατέληξαν ως απόβλητα .

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για σχεδόν 140 εκατομμύρια κιτ τεστ για τον κορονοϊό, που προκάλεσαν έως τώρα 2.600 τόνους, κυρίως πλαστικών, απορριμμάτων και αρκετά χημικά απόβλητα ώστε να μπορεί να γεμίσει το ένα τρίτο μιας Ολυμπιακής πισίνας.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον πλανήτη, έχουν δημιουργήσει 144.000 επιπλέον τόνους απορριμμάτων με τη μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συρίγγων και βελόνων.

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλη συσσώρευση τέτοιων απορριμμάτων, αλλά αναφέρει ως παραδείγματα αγροτικές περιοχές της Ινδίας όπου η επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων είναι ελλιπής, αλλά και το παράδειγμα της Μαγαδασκάρης και της συσσώρευσης μεγάλου όγκου υγρών αποβλήτων που προέρχονται από εγκαταστάσεις καραντίνας.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που έφθανε έως και το 60% στις φτωχές χώρες,  δεν ήταν καλά εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα υγειονομικά απόβλητα, καταλήγει η έκθεση του ΠΟΥ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Σήμα κινδύνου για τα μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα