ΑΘΗΝΑ
12:22
|
26.04.2024
Αφορμή έδωσε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδικό καθεστώς «μείζονος μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου» σχεδιάζει να δώσει στο Κατάρ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από συνάντηση που είχε απόψε στον Λευκό Οίκο με τον Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Το ενδεχόμενο αυτό καταγράφεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε ο Λευκός Οίκος λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα στην οποία το Κατάρ χαρακτηρίζεται «καλός φίλος και αξιόπιστος και ικανός εταίρος».

Ο Εμίρης από την πλευρά του τόνισε πως θα συζητούσε την «περιφερειακή ασφάλεια» προωθώντας την πρόταση στον Αμερικανό πρόεδρο για «ίσα δικαιώματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού».

Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ατζέντα συνάντησης των δύο ηγετών αφορά την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να σταματήσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την λεγόμενη «Γηραιά» ήπειρο.

Την εξέλιξη μετέδωσαν άμεσα τουρκικά ΜΜΕ καθώς είναι γνωστές οι πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Ντόχας και Άγκυρας.

Πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο ο Καταριανός ηγέτης είχε επισκεφθεί το Πεντάγωνο, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία του, μεαξύ άλλων, για αγορά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μ-9 Reaper που καθυστερεί από το 2020.

Η συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υποδέχθηκε θερμά τον Εμίρη του Κατάρ επισημαίνοντας τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ άλλων και στο Αφγανιστάν.

Defense Secretary Austin Hosts Qatari Defense Minister

Ο Αμερικανός υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία «γενναιόδωρη φιλοξενία» αμερικανικών στρατευμάτων επισημαίνοντας πως «επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ευρεία γκάμα κρίσιμων αποστολών στην περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε στην βοήθεια που πρόσφερε το Κατάρ στις προσπάθειες απομάκρυνσης των αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων το περασμένο καλοκαίρι από το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας πως δίχως την βοήθεια του εμιράτου δεν θα μπορούσαν να είχαν απομακρύνει «πάνω από 124.000 ανθρώπους». Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στις σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις Ας Σαϊλίγια και Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.

Επίσης εξήρε το ρόλο του Κατάρ στη διατήρηση του ανοικτού αεροδρομίου της Καμπούλ λέγοντας πως και αυτό έγινε «χάρη σε εσάς».

Με αφορμή την επίσκεψη του Καταριανού εμίρη στις ΗΠΑ, υπογράφηκε απόψε συμφωνία ανάμεσα τον διευθύνοντα σύμβουλο των καταριανών αερογραμμών Qatar Airlines και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing για την αγορά 34 αεροσκαφών τύπου 777-8 Freighter Boeing έναντι 30 δις. δολαρίων.

Η εξέλιξη προκάλεσε άνοδο στην αξία μετοχών της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα