ΑΘΗΝΑ
19:59
|
24.04.2024
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έχει αυτή την ώρα στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έχει αυτή την ώρα στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, ενώ στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στο μεταξύ, από το Λονδίνο έγινε γνωστό ότι η τηλεφωνική συνομιλία που ήταν να έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναβλήθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχολ, Βρετανία, Ουκρανία και Πολωνία εξετάζουν ένα τριμερές σύμφωνο για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επίσημα μια νέα περιφερειακή μορφή συνεργασίας – Ουκρανία-Πολωνία-Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, θα πρέπει να υπογράψουμε ένα τριμερές έγγραφο συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Σμίχολ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υποσχέθηκε να παράσχει στην Ουκρανία προμήθειες αερίου και όπλων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού και ελαφρών όλμων. Τα όπλα θα περιλαμβάνουν επίσης ισχυρά φορητά συστήματα αεράμυνας, γνωστά και ως Manpads, τα οποία μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη που πετούν χαμηλά, όπως ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών, όμως τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

«Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Πηγές: SkyNews, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα